Nyheter

Vedum – på hjemmebane

Trygve Slagsvold Vedum var i storform da han – uten manus – oppildnet landsmøtet ved å trekke historiske linjer for senterbevegelsens kamp for nasjonalt eierskap, distriktene og sosial utjamning.

Etter flere minutters entusiastisk klappsalve startet Trygve Slagsvold Vedum talen sin med å fortelle om farens oppvekst i trange kår, og hans egen bestefar som døde tidlig.

LES OGSÅ: Sentralisme på Sp-vis

Han la vekt på at han hadde vokst opp i et hjem som stilte opp for folk som hadde det vanskelig, og fikk jobbe på gården til familien Vedum. En av dem var den forsømte gutten som fikk hjelp til å ta lappen. Og som etter hvert fikk seg en skikkelig jobb. Han fortalte om innvandrere som hadde hatt problemer med å finne plassen i det norske samfunnet, og som fant fotfeste på gården.

I samme slengen kritiserte Vedum regjeringens Nav-reform, der menneskelighet, en varm hånd og en prat over kaffekoppen blir byttet ut med distanserte tjenester på skjerm.

LES OGSÅ: Slik er SPs opprustning for å ta stor makt

På hjemmebane

Sp-lederen var på alle måter på hjemmebane: Han sto på landsmøtescenen på egne hjemtrakter, i sitt eget parti og med meningsmålinger som få Sp-ledere gjennom tiden kan vise til. I alle fall uten at det er EU-kamp. Selv hedemarksdialekten trådte tydeligere fram på den hjemlige talerstolen, og dialektordene hang løst.

LES OGSÅ: Vedum ønsker røde KrF-ere velkommen i Sps rekker

Folkepartiet Sp

Mens Sp de senere årene har fremstått som et lite parti som kjemper i motvind, feiret Vedum at Sp nå er i ferd med å bli et stort og betydelig folkeparti. Ikke minst ble det folkelige tydeliggjort med Vedum tale uten manus. Heller enn å stå tilkneppet bak talerstolen framsto seansen nærmest som en uformell gruppesamtale i godt lag.

Vedum framsto rett og slett mer av det vi er vant til å se på TV: En blid og folkelig kar som snakket direkte til folk.

LES OGSÅ: Sps Lundteigen: Ap må være mer ydmyke om de vil holde på arbeidsfolk

Konsesjonslovene

Mellom historier fra egen familie, naboen med dårlig økonomi og turer til småsteder landet rundt, kom de politiske poengene på rekke og rad. Vedum benyttet anledningen til å trekke linjer tilbake tiårene før Bondepartiet ble stiftet. Han viste til bekymringen i 1905 for at norske fossefall ble kjøpt opp av franske interesser. Og han trakk linjene til vår egen tid, der mange deler den samme bekymringen.

Han pekte på hvor godt konsesjonslovene, som kom på plass i 1906, og petroleumslovgivningen som kom på plass flere tiår senere, har sikret norske naturressurser på norske hender.

Nå mener Vedum at regjeringen er i ferd med å selge ut nasjonale naturresurser og felleseie bit for bit. Eksemplene var flere. Men oppsplittingen av NSB var et av eksemplene. Alt dette til real trappeklapp.

LES OGSÅ: Klima øker rødgrønn spenning

Interessekamp

Mot slutten av talen brukte Vedum god tid på å snakke om at Sp står i tunge verdi- og interessekamper.

Og han harselerte med alle kallenavn partiet har måttet tåle. Særlig fra regjeringspartiene, og spesifikt fra statsminister Erna Solberg. Han viste til begreper som «populist» og «kynisk» og til slutt «kynisk populist».

LES OGSÅ: Hardt Vedum-oppgjør med med «klima-misbruk» og populisme-stempling

Hilsen til Erna

Fra landsmøtesalen talte han også direkte til statsminister Erna Solberg: «Kjære Erna. Vi kommer til å si det vi gjør uansett. Det er ikke populisme å høre på folk som bor i Norge. Det er heller ikke kynisk».

Solberg ferske forsøk på å frede Sp for kritikk i lokalpolitikken, berørte han ikke.

Trolig har han ikke planer om å svare med samme mynt. For Sp har vokst seg store ved å utfordre Høyre og den borgerlige regjeringen. De tjener alt å fortsette med akkurat det.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter