Nyheter

DNB: «Syria er et land med svært høy risiko»

Danske Bank sier den prøvde å finne løsninger for Middle East Mission, men lyktes ikke.

Pressesjef Øystein Schmidt i Danske Bank Norge sier banken ikke kan annet enn å ta Senterpartiets finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsviks uttalelser «til etterretning»:

– Det er imidlertid ikke slik at vi «avvikler eller avviser kundeforhold i stor skala» slik det her blir fremstilt. I denne spesifikke saken – etter å ha lett etter løsninger over lengre tid - så vi ikke at vi hadde et annet alternativ enn å fortelle Per Kristian Heitmann at vi dessverre ikke kunne bistå ham i hans videre arbeid, da vi rett og slett ikke fant noen løsning med hensyn til å håndtere risikoen knyttet til hans innsamling, forklarer Schmidt.

BAKGRUNN: Nektes å sende penger til menighet i Syria – Sp og KrF refser banker

– Umulig å kontrollere

Danske Banks talsmann opplyser at de stopper Middle East Missions pengeoverføringer til Syria, og sier opp kundeforholdet fordi banken ikke kan gå god for fremgangsmåten som brukes.

Schmidt forteller at fremgangsmåten som blir brukt for pengeoverleveringen i Syria er denne: Man gir over kontanter fra en person til neste, og så videre til en tredjepart.

– I en slik prosess er det slik vi ser det umulig for oss å kontrollere de ulike utfall. Vi merker oss videre her at flere av våre sektorkolleger, andre banker og finansinstitusjoner, har kommet til samme konklusjon som oss i denne saken, sier pressesjef Schmidt.

LES MER: Bank stopper overføringer av hjelpepenger til Syria fra Norge

Kan bli misbrukt

Blant bankene som har avslått Middle East Missions kundesøknad, er Norges største bank, DNB:

– Vi forholder oss til lovverket og utgangspunktet er alle skal kunne opprette konto i banken. Samtidig har vi et ansvar etter loven for å vurdere risikoen for at banken kan bli misbrukt til hvitvasking eller terrorfinansiering, og Syria er et land med svært høy risiko. Vi kan dessverre ikke kommentere den konkrete vurderingen som ble gjort i dette tilfellet, ut over at vi mener vår risikovurdering er riktig, sier informasjonsdirektør Even Westerveld.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter