Nyheter

Nektes å sende penger til menighet i Syria - Sp og KrF refser banker

Senterpartiet og KrF reagerer på at Middle East Mission er sagt opp som kunde i Danske Bank og ikke får bli kunde i DNB på grunn av frykt for terrorstøtte.

– De konsekvensene som her presenteres oppleves veldig gale, sier KrFs finanspolitiske talsmann, Tore Storehaug.

– Dersom bankene nå avvikler eller avviser kundeforhold i stor skala og henviser til loven, opererer de i strid med Stortingets vilje, sier Senterpartiets medlem i Stortingets finanskomité, Sigbjørn Gjelsvik.

– De opplysningene jeg får fra Vårt Land tilsier at det kan foreligge lovbrudd fra bankenes side, sier han.

Da Stortinget skjerpet hvitvaskingsloven i fjor, var Gjelsvik saksordfører i finanskomiteen. Han understreker at det ikke er fritt frem for bankene å nekte kundene tjenester:

– I merknadene til hvitvaskingsloven gikk en samlet komité inn for at banker snarere enn å avvikle kundeforhold skal håndtere risikoen ved kundeforhold, påpeker Gjeldsvik, som er Sps finanspolitiske talsmann.

LES MER: DNB: «Syria er et land med svært høy risiko»

Hjelper syrere

Siden 1996 har foreningen Middle East Mission (MEM), med base i Levanger i Trøndelag, samlet inn mellom 300.000 og 500.000 kroner årlig. Pengene blir sendt til en storbymenighet i Syria. Kirken driver et utstrakt hjelpearbeid i det krigsherjede landet.

Daglig leder Per Kristian Heitmann i MEM forteller at pengene fra Norge har holdt liv i menigheten, og siden borgerkrigen brøt ut i 2011, blitt brukt til nødhjelp i byen. Heitmann ønsker av sikkerhetshensyn ikke å oppgi navnet på menigheten eller hvor den ligger. Men Vårt Land kjenner navnet og byen.

Krav fra Stortinget

Vårt Land fortalte i februar at Middle East Mission sliter med å opprettholde pengeoverføringene til Syria. Danske Bank har meddelt at den avslutter kundeforholdet til foreningen 31. mars, og sier opp kontoen.

Banken frykter at pengene MEM samler inn i Norge, skal havne i hendene på terrorister. Som støtte for avgjørelsen bruker banken lovvedtaket Stortinget fattet i mai i fjor. Da fikk Norge ny Lov om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering –den såkalte hvitvask­ingsloven.

«Ikke havner i feil hender»

Øystein Schmidt, pressesjef i Danske Bank Norge, berømmet i februar MEM for det årelange hjelpearbeidet i Syria.

– Samtidig er det slik at 
regler, krav og lover knyttet til overførsel av penger slik det gjøres i dette tilfelle er meget strenge og har blitt skjerpet
 ytterligere de siste årene. Vi som bank må være så sikre som vi over hodet kan få blitt på at penger samlet inn her i Norge ikke havner i feil hender, sa han til Vårt
Land.

Klaget til tilsyn og nemnd

Middle East Mission klaget Danske Banks behandling til Finanstilsynet, som avslår å behandle klagen, og viser til domstolen: «Dersom dere mener at Danske Bank har avviklet deres kundeforhold i strid med gjeldende lovverk, kan dere reise søksmål for domstolene», skriver tilsynet i svarbrevet.

MEM klaget saken inn for Finansklagenemnda, som i brevs form nå svarer at «klagen ikke kan tas til behandling hos oss». Forklaringen er at «Finansklagenemnda behandler klager fra forbrukere». Dermed er klager fra en forening utelukket.

Fikk avslag i DNB

Mens saken har vært til behandling hos Finanstilsynet og Finansklagenemnda, har Heitmann søkt om å få opprette en konto for Middle East Mission i andre banker slik at foreningen kan få overført penger til Syria.

– Lenge hadde jeg håp om at noen sparebanker ville si ja, men de sier nei, de er lojale mot storbankene, forteller Heitmann.

Nå har også landets største bank, delvis statseide DNB, svart: «Etter en konkret, risikobasert vurdering er det ikke mulig å gjennomføre lovpålagte kundetiltak etter hvitvaskingsloven (...), skriver banken i 
avslaget.

LES MER: Bank stopper overføringer av hjelpepenger til Syria fra Norge

Tar saken til Stortinget

Heitmann sier «det som skjer er nesten ikke til å tro»:

– Lovgivers intensjon er å hindre hvitvasking og terrorfinansiering. Ingen tror at vi driver med det. Da burde saken være enkel. Det vi opplever nå kan umulig ha vært lovgivers intensjon da de strammet inn hvitvaskingsloven i fjor.

KrFs finanspolitiske talsmann, Tore Storehaug, satt ikke i finanskomiteen da loven ble behandlet i fjor, men sitter der nå.

– Denne saken engasjerer meg veldig, så dette er noe KrF vil se nærmere på, lover han.

Gjelsvik går ett steg lenger:

– På bakgrunn av opplysningene og påstandene som kommer frem i Vårt Land kommer jeg til å be finansminister Siv Jensen redegjøre for om kundenes interesser ivaretas.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter