Nyheter

Høyre-profiler ser enden på KrF-vetorett om eggdonasjon

Forkjempere for eggdonasjon vil ha klart ja i Høyres valgkamp. Freder bare KrFs veto denne perioden.

Etter to års strid jublet spesielt kvinnepolitikere i fjor da Høyre-landsmøtet sa ja til eggdonasjon. Men regjeringsplattformen ga KrF et punkt som gir veto mot innføring. Derfor ulmer utålmodighet og ønsker om en ny sjanse.

Avsnittet om bioteknologi i prinsipprogrammet ble klubbet i fjor. Ny debatt om dette og KrFs veto regnes som utelukket. Men flere profiler og kilder Vårt Land har snakket med, mener pausen for Høyres tilbakeholdenhet bare varer frem til valgkampen.

• Der bør Høyre kjempe om velgere med et klart ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Partiet bør ikke bruke innestemme av hensyn til KrF.

• Hvis de fire regjeringspartiene da får flertall på nytt, anses KrFs veto helt klart som nullstilt. Styrkeforhold og forhandlinger må avgjøre hva slags nei KrF får på bioteknologifeltet.

LES OGSÅ: Ingen krisehjelp fra Solberg til KrF og Venstre under sperren

«Har frustrert meg»

Stortingsrepresentant Turid Kristensen poengterer at hun respekterer dagens regjeringsplattform med KrFs veto. Forhandlinger må avgjøre regjeringens bioteknologisyn dersom valget vinnes på nytt.

– Men jeg har brukt talen min på to landsmøter til å kjempe for eggdonasjon og var veldig glad da vedtaket i fjor var fattet. Eggdonasjon er nå vedtatt politikk i Høyre, sier Kristensen.

– Bør Høyre bruke saken aktivt i valgkampen?

– Ja. Dette står i utkastet til nytt prinsipprogram som vi skal behandle på landsmøtet, og det er dette vi må gå til valg på, påpeker hun.

– Og jeg håper veldig at Høyre da er i en slik situasjon at vi kan få gjennomført eggdonasjon og assistert befruktning. Dette er en av tingene som har frustrert meg etter regjeringsendringen, og jeg er utålmodig, men sånn er det, svarer Kristensen.

Valg-dueller med KrF

Om det blir slik hun og andre kvinneprofiler ønsker, kan det da oppstå åpne konfrontasjoner i valgkampen med KrF om partiets seire på biofeltet. Også fungerende leder i Høyres Kvinneforum, Guro Angell Gimse, svarer bekreftende på at eggdonasjon er en klar valgkampsak:

– Så absolutt. Vi har kjempet lenge for disse spørsmålene og var klare for en beslutning om dette alt i 2017. Det var konstruktiv debatt – og solide vedtak.

– I så fall vil dere ikke ta hensyn til at KrF jo sitter i regjeringen?

– Nei, i en slik valgkamp er vi fristilt. Da er det programmene våre som teller og er grunnlag for sakene vi løfter. Når valget er klart vil man eventuelt forhandle om en ny plattform. Hva som blir utfallet av det vet ingen, svarer Gimse.

LES OGSÅ: Slik får Erna Solberg og Høyre nå et oppgjør om dødshjelp i fanget

Grandes ord om «pause»

– Trine Skei Grande sa om regjeringens nei til tvillingabort at denne bare var «en pause» til etter valget? Mener du det samme om bioteknologi?

– Det var hennes ord. Jeg vil ikke siteres akkurat slik.

Familietalskvinne Kristin Ørmen Johnsen sier det primære for Høyre alltid er å søke samarbeid med Frp, Venstre – og KrF. Hun erkjenner at debatten om eggdonasjon og assistert befruktning også kan bli tema i stortingssalen i denne stortingsperioden.

– Vi har forhandlet en plattform med KrF, men går jo til valg på egne primærstandpunkter, sier hun.

LES OGSÅ: Ropstad om KrF etter retningsstriden: Vi er på vei til samling

Høyres veto

Heidi Nordby Lunde, leder av Oslo Høyre, mener ordbruken om KrFs veto ikke bare gjelder dette partiet. For i plattformen fra Granavollen skal endringer på biofeltet ikke gjøres «med mindre de fire partiene er enige om det». Høyres stemme skal også høres.

– Dersom de fire partiene ikke gjør som eksempelvis i Sverige – der den borgerlige Alliansen gikk til valg på felles programpunkter – vil det være Høyres program som skal gjelde for oss utad i valgkampen.

– Men Høyre utvikler og vedtar politikk løpende, også uavhengig av en regjeringsplattform, svarer Nordby Lunde.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter