Nyheter

Baptistmenighet risikerer utestengelse

Bærum baptistmenighet risikerer å bli kastet ut av Det norske baptistsamfunnet, etter at de valgte en lesbisk kvinne inn i menighetsrådet. – Vi reagerer kraftig på at det snakkes om hvorvidt vi tror på Bibelen eller ikke, sier menighetens pastor.

– Vi har reagert kraftig på at det snakkes om hvorvidt om vi tror på Bibelen eller ikke, det mener jeg bestemt at vi gjør. Det har også vært antydning til negative personkarakteristikker, Kent Remi Westergren, pastor i Bærum baptistmenighet.

Bærum baptistmenighet kan risikere å bli kastet ut fra Det norske baptistsamfunn, meldte Dagbladet sist uke. Bakgrunnen er at menigheten har en lesbisk kvinne inn i menighetsrådet. Dette strider mot kirkesamfunnets vedtak fra 2000 om at homofil praksis ikke er forenelig med lederstillinger, skriver Dagbladet.

Det er baptistsamfunnets landsmøte som skal ta stilling til om trossamfunnet blir ekskludert. Dette vil skje første uken i juli.

– Vi anerkjenner enhver sin rett til å tolke Bibelen, samtidig som vi ikke sier at enhver tolkning er rett, sier Magnar Mæland, leder i Baptistsamfunnets hovedstyre.

LES MER: Nye kirkegjengere med bakgrunn fra ­andre land setter tydelig preg på Baptistsamfunnet.

Ubehagelig

Westergren sier til Vårt Land at menigheten opplever situasjonen som ubehagelig.

– Vi har ikke noe ønske om å bli ekskludert. Samtidig er det ikke denne tanken som ligger lengst fremme hos oss.

Ifølge pastoren er det fremdeles ikke fremmet et forslag om eksklusjon.

– Den samtalen som er i gang kan munne ut i eksklusjon, eller ikke. Det er ikke gitt at den får flertall. Det er også andre forslag på bordet. Et av forslagene kan tolkes som en slags utsettelse, sier han.

Sakens kjerne

Ifølge Dagbladet ble det sendt ut et internt skriv til menighetene fra hovedstyret, hvor det blant annet står:

«Ut fra Bibelens ord om homoseksuelle forhold, finner vi det ikke riktig at personer som lever ut sin homoseksualitet, kan ha lederoppgaver i våre menigheter eller i Det Norske Baptistsamfunn».

– Til Dagbladet sier du at konflikten handler om selvstyre. Men handler det ikke også om forskjellige syn på homofili innenfor baptistsamfunnet?

– Det er helt åpenbart. Vi ønsker ikke å kalle oss for homovennlige eller -uvennlige. Jeg er litt engstelig for å si at det handler om syn på homofile spesielt. Det handler om menneskets rett til å trygt kunne stå frem som de er, uten å late som at de er noe annet, sier Westergren.

Bærumspastoren sier han er klar over at menigheten har et syn på homofili som skiller seg fra de fleste andre menighetene i Det norske baptistsamfunn.

– Vi er egentlig ikke opptatt av å ta den debatten, eller endre baptistsamfunnets syn på dette, men av å få lov til å være en del av baptistfamilien med vårt syn, sier han.

Westergren sier at det tidvis har vært høy temperatur, men at menigheten har fått støtte både fra enkeltpersoner og store menighetsmiljøer. Han ønsker foreløpig ikke å spekulere i hva bærumsmenigheten vil gjære dersom de blir kastet ut.

– Det som er viktig er at vi opplever oss som en del av det norske baptistfamilien. Vårt primære ønske er å fortsatt kunne få være her, sier Westergren.

LES MER: Den libanesiske baptistteologen Martin Accad tror kristne spiller en viktig rolle for å bedre forholdet mellom sunni- og sjiamuslimer i Midtøsten.

Høy temperatur

Magnar Mæland, leder i Baptistsamfunnets hovedstyre, sier at konflikten med menigheten i Bærum handler om menighetenes selvstendighet opp mot menighetens forpliktelse til fellesskapet.

– Det er liten tradisjon i Baptistsamfunnet for læremessige uttalelser, men både hovedstyret i 1995 og landsmøtet i 2000 har uttalt at praktiserende homofile ikke kan ha lederstillinger. Oslo 3. Baptistmenighet ble i 2006 ekskludert fra Baptistsamfunnet fordi de innførte samme praksis som Bærum, sier han.

Ifølge Mæland er styret splittet i synet på om menigheter som den i Bærum fremdeles kan være en del av «baptistfamilien».

– Det er derfor man har tatt det uvanlige grepet å ha regionale samtalemøter om temaet, sier han.

– Westergren reagerer på at deres bibelsannferdighet blir stilt spørsmål ved. Var det riktig å sende ut et skriv om dette til menighetene?

– Ja. Vi var nødt til å informere menighetene om prosessen. Bærum har vært i dialog med oss, har fått anledning til å gi innspill på brevet, og har vært invitert med på alle dialogmøtene. Det er ingen eller få som betviler at Bærum leser Bibelen, men de tolker den på en annen måte enn flertallet av baptister i Norge og verden gjør, sier han.

– Pastoren sier også at det har blitt brukt negative personkarakteristikker. Har man vært for dårlige til å sikre en ryddig prosess?

– I utgangspunktet ikke. I brevet har vi henstilt til at man i hele prosessen skal vise respekt for de med et annerledes syn. Særdeles for de som er homofile. Enhver debatt med mye følelser og teologi kan bli intens. Da risikerer man dessverre at det faller negative personkarakteristikker man ikke burde ha sagt, sier han.

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Nyheter