Nyheter

FN ber om 8 milliarder kroner til rohingyaer på flukt

900.000 rohingya-flyktninger i Bangladesh trenger hjelp til å dekke helt grunnleggende behov, som mat, vann og husly. FN ber om nesten 8 milliarder kroner.

In this Tuesday, Feb. 5, 2019, photo, Hollywood actress Angelina Jolie addresses a press conference at Kutupalong refugee camp in Cox's Bazar, Bangladesh. Nearly 700,000 Rohingya, a persecuted Muslim minority in Myanmar, are living in refugee camps in coastal Cox's Bazar after fleeing their villages following a military crackdown. (AP Photo, File)

FN ber verdenssamfunnet bidra for å bedre forholdene for flyktningene fra Myanmar, men også for de 330.000 bangladesherne som bor i området der rohingyaene har søkt tilflukt.

I tillegg til mat og andre nødvendigheter, må det også settes inn tiltak for å beskytte flyktninger mot sykdommer og seksualisert vold samt sørge for skolegang, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Folkemord

Summen på 920 millioner dollar er lavere enn i fjor, da FN fikk inn 69 prosent av pengene de ba om.

Menneskerettseksperter fra FN har slått fast at den muslimske minoriteten er blitt utsatt for et folkemord i Myanmar. Siden august 2017 har 750.000 lagt ut på flukt. Fra før befant det seg nesten 200.000 rohingya-flyktninger i området kalt Cox's Bazar i Bangladesh.

Appell

Hjelpeorganisasjoner har klart å bedre situasjonen noe, men fortsatt er den prekær, ifølge UNHCR.

– Jeg gjentar oppfordringen til Myanmar om raskt å ta tak i årsakene til denne krisen, som har pågått i årtier, sier FNs høykommissær for flyktninger, Filippo Grandi.

Han ber landet sikre trygge områder for rohingyaene.

©NTB

LES OGSÅ: 730 barn drept på to måneder

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter