Nyheter

730 barn drept på to måneder

Myanmar har brutt barnekonvensjonen opptil flere ganger, og er ansvarlig for en rekke brutale overgrep mot rohingya-barn, ifølge fersk Redd Barna-rapport.

– Jeg har jobbet med humanitært arbeid i 18 år, og jeg har aldri vært vitne til en slik brutalitet. Familiene har lidd enorme tap og sliter med alvorlige traumer, sier Michael McGrath, Redd Barnas landdirektør i Myanmar til Vårt Land.

Han har fulgt rohingyaenes situasjon tett.

Muslimske Rohingya-barn er blitt drept, utsatt for lemlesting og seksuelle overgrep. De har vært vitne til drap på familiene sine og er blitt drevet på flukt.

Det er konklusjonen i rapporten som jusseksperter fra universitetet i Oxford har uført på vegne av Redd Barna. Rapporten tar for seg hendelsene som har ført til at over 700.000 rohingyaer flyktet fra Myanmar til Bangladesh i fjor.

LES OGSÅ: Klarer ikke stoppe hets mot rohingyaene

Voldtatt

– Myndighetene i Myanmar har ikke tatt anklagene om overgrep og menneskerettighetsbrudd på alvor. De har ikke etterforsket disse, eller stilt overgriperne til ansvar, påpeker McGarth, og utdyper:

– I alt 730 barn under 5 år ble drept i løpet av de to første månedene av konflikten. Barna ble i flere tilfeller drept på brutalt vis. De ble brent på bål, druknet eller slått til døde. Unge jenter er blitt voldtatt og drept foran foreldrene.

Han mener det er på tide at det internasjonale samfunnet legger press på myndighetene i Myanmar og at overgriperne stilles til ansvar.

– Apartheid

Opptil 600.000 rohingyaer bor fortsatt i Myanmar. Barna lever under fryktelige forhold uten ordentlig skolegang, tilgang til helsehjelp og mangler bevegelsesfrihet, ifølge Redd Barna.

– Når et system favoriserer en etnisitet og en religion, og diskriminerer en annen på alle nivåer, er det vanskelig å se på dette som noe annet enn apartheid, mener McGarth.

Som eksempel viser landirektøren til at rohingya-barna i delstaten Rakhine har én lærer fordelt på 103 elever. Kun 17 prosent fullfører grunnskolen fordi undervisningen er av dårlig kvalitet. Dette står i sterk motsetning til majoritetsbefolkningen, der det er 25 elever per klasse.

– Denne forskjellsbehandlingen viser at Myanmar bryter barnekonvensjonen. Man kan ikke gi femstjerners undervisning til én religiøs gruppe, og ingen til en annen. For så å begrunne det med at man er et fattig land.

Ikke over

Flyktningleirene i området Cox’s Bazar på grensa til Myanmar, huser over 1 million mennesker. Hit kommer fortsatt 1.000 rohingyaer i uken. Over 50 prosent av de som flykter over grensa til Bangladesh er barn, ifølge McGarth.

– De flykter ikke til verdens største flyktningleir fordi de ser etter et godt liv, men fordi de er sultne og livredde.

I leirene får barna undervisning og tilgang til helsetjenester fra blant andre Redd Barna. Men de er svært sårbare. Særlig overfor menneskehandlere.

– Jentene er veldig redde. De tør ikke gå på toalettet alene. Det finnes 1 million mennesker i området. Og sex-handlere jakter på jentene, utdyper Michael McGrath.

I juni ble det kjent at FN og Myanmar har inngått en avtale som skal bidra til at rohingyaene får vende tilbake til Myanmar. Men McGrath mener det er urealistisk.

– Enkelte av rohingyaene har flyktet til Bangladesh opptil tre ganger. De vet hva som vil skje dersom de som står bak overgrepene ikke blir holdt ansvarlige og blir straffeforfulgt. Da vil overgrepene skje igjen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter