Nyheter

Kinesiske innvandrere mål for Jehovas vitner

Flere innvandrere i Norge har blitt kontaktet av Jehovas Vitner som snakker deres morsmål. – En bevisst metode å gå etter de mest sårbare i samfunnet, sier religionsforsker.

Bilde 1 av 2

Erik Cheng er blant mange kinesere som har blitt stoppet av Jehovas vitner. Hans første møte med trossamfunnet var da han bodde i Kringsjå studentby. Et svært hyggelig ektepar søkte kontakt med ham på hans morsmål.

Han beskriver ekteparet som veldig hyggelige og imøtekommende, og Cheng oppfattet ikke umiddelbart at de ville snakke om Jesus og Bibelen.

Først da de ba om kontaktinformasjon, for å invitere ham til bibelkurs på kinesisk, forsto han hva de ville. Cheng ga telefonnummeret sitt til dem, og fikk tilbake en bok på kinesisk. Senere har han blitt oppringt av ekteparet en rekke ganger, selv etter Cheng avviste invitasjonene hver gang.

LES OGSÅ: NOAS reagerer – ønsker ikke aggressiv evangelisering

Pågående

– De ringte meg rundt tre til fire ganger før jeg sluttet å ta telefonen. I begynnelsen svarte jeg, og sa at jeg ikke hadde muligheten til å møtes. De fikk meg til å føle at jeg skyldte dem en tjeneste fordi de hadde vært så hyggelige mot meg og fordi de pratet kinesisk, forteller Cheng.

Andre kinesere har blitt oppsøkt per telefon, stoppet på gata eller fått besøk på døra. Fellestrekkene er at alle har henvendt seg på deres morsmål, men ingen av forkynnerne har vært etnisk kinesere selv.

Erik Cheng ønsker ikke å bli avbildet i frykt for at organisasjonen vil oppsøke ham igjen.

Bevisst teknikk

Den amerikanske avisen The Seattle Times skriver om hvordan amerikanske Jehovas vitner helt målbevisst går etter innvandrere i USA som en strategisk del av deres misjonsmetode. De skriver om hvordan forkynnere aktivt leter etter kinesiske navn i telefonkatalogen for å finne potensielle interesserte.

På hjemmesiden deres skriver Jehovas vitner om hvordan deres forkynnere reiser til asylmottak i Italia, og setter opp busser for flyktninger som vil lære mer.

Både offisielle og uoffisielle kilder i Jehovas Vitner sier at de jobber ut fra de samme metodene i Norge som i USA. De ringer kinesisk-lignende navn de finner i telefonkatalogen, og lærer seg flere språk for å effektivisere misjonen.

LES MER: Dansk Jehovas vitne dømt til seks års fengsel i Russland

Bekrefter

Mario Jacobsen, som arbeider ved avdelingskontoret for Jehovas vitner i Skandinavia, sier at organisasjonen ikke taktisk går etter kinesere eller andre innvandrere i Norge, men at de kun følger Bibelens lære.

Han bekrefter derimot at Jehovas vitner har en kinesisk gruppe i Oslo som aktivt ser etter kinesiske navn i alle offentlige registre for å nå målgruppen.

– Hvorfor forkynner dere på et annet språk enn norsk i Norge?

– Grunnen til at vi snakker til kinesere på kinesisk er fordi det er enklere å oppnå kontakt hvis vi snakker til dem på deres morsmål, fremfor et fremmespråk. Den generelle tilbakemeldingen vi har fått er at folk blir veldig glad, de blir veldig nysgjerrig på hvorfor vi kan språket deres, og det blir ofte bedre kjemi, sier Jacobsen.

– Sjekker dere om de er reservert mot reklame per telefon?

– Nei, vi går ikke ut fra at det er reklame når det kommer til forkynnelse.

LES MER: Forkynning må følge personvernsregler

Sårbare grupper

Professor i religionspsykologi ved Universitet i Oslo, Inger Furseth, sier at innvandere og flyktninger kan være sårbare for grupper som Jehovas vitner, fordi de ofte starter uten noen form for nettverk i et nytt land.

– Mange innvandrere og flyktninger har behov for sosial kontakt når de mangler et nettverk. Derfor har de lettere for å engasjere seg når grupper som Jehovas vitner tar kontakt. Spesielt når de blir kommunisert til på deres morsmål.

– Det overrasker meg ikke at Jehovas vitner målbevisst går etter visse grupper i samfunnet, som for eksempel innvandrere eller flyktninger, sier professoren.

Ser ikke problemet

Mario Jacobsen er ikke enig i Furseths bekymringer, og sier at de kun ønsker å spre sitt budskap på tvers av nasjonaliteter.

– Jeg har ikke tenkt så mye på hvordan metoden vår kan forårsake problemer, og vi ser ikke helt problemstillingen. Jehovas vitner misjonerer både til sårbare grupper og ikke-sårbare grupper. Det handler kun om det gode budskap, sier pressetalsmannen.

LES OGSÅ: Jehovas vitner intensiverer forkynningen

---

Vitnenes verktøy

  • Organisasjonen er hovedsaklig kjent for å forkynne fra dør til dør.
  • Deres hjemmeside er oversatt til 990 språk, og medlemmene bruker den aktivt i deres arbeid.
  • Medlemmer blir tilbudt språkkurs i fremmedspråk.
  • De har også en mobilapplikasjon som lærer misjonering på 23 språk. Deriblant kinesisk mandarin, japansk, arabisk og russisk.

---

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter