Nyheter

Trengte å snakke fritt

Han forelsket seg i jenter, men kjenner dragning også mot menn. Derfor ønsket han noen å snakke med, som ikke ville styre ham i en retning. Det fant han hos Til Helhet.

Illustrasjon kjærlighet vinter tre trær snø frost hjerte rød rødt

– Mange har ment mye om Til Helhet og mye kjenner jeg ikke igjen. Jeg opplever at dette er et viktig rom for mennesker i min situasjon.

Han var tidlig i 20-årene da han for rundt ti år siden var på leting etter noen å snakke med om seksualitet og kjønnsidentitet, og fant organisasjonen Til Helhet via nettsiden. Fram til da hadde han opplevd at få hadde evnen til bare å lytte. Noen ga råd om at han måtte stå fram som homofil og leve ut den siden av seg selv. Men selv ønsket han å gifte seg med en kvinne og få barn.

– Det lå en spenning i at jeg ikke oppfattet meg selv som homofil. Jeg ble forelsket i jenter, samtidig kunne jeg kjenne et begjær etter menn. Det kan man bli litt forvirret av. Jeg merket at dette ikke er noe som bare går over, men noe jeg må gå dypere inn i, og se hvordan jeg lever mitt liv med dette, forteller mannen som nå er i 30-årene og har en master i teologi.

Han ønsker ikke å ha navnet sitt på trykk.

LES MER: – Mediedekningen viser manglende forståelse for frikirkeligheten

Skadelig

I Dagbladet skrev Erik Aasheim, journalist og daglig leder for Primus Productions, et innlegg nylig der han kaller helbredelse av homofile «et gufs fra nær fortid», som nå er aktualisert «takket være uklar tale fra vår nye barne- og familieminister».

Aasheim forteller at han vokste opp i Baptistsamfunnet før Til Helhet fantes. Det ble sagt at følelser mot samme kjønn kan forsvinne ved bønn og samtale. «I dag kaller de samme miljøene det for 'seksuell reorientering'. Men dette er god gammeldags helbredelse», skriver Aasheim.

Han viser til at mange kristne «terapeuter» siden har vært på tilbudssiden overfor homofile, og nevner den amerikanske bevegelsen Exodus. Etter noen år skilte to av de mannlige grunnleggerne seg fra sine koner og ble kjærester. «I 2013 ble organisasjonen lagt ned med en beklagelse om at denne type terapi ikke virker og er svært skadelig for folk», skriver Aasheim.

LES MER: Misjonskirken har meldt seg ut av Til Helhet

Leve med alt

30-åringen som i rundt ti år har samtalt med en sjelesørger i Til Helhet, mener Aasheim bommer.

– Det gis etter min mening et galt bilde av det Til Helhet gjør. Aasheim uttaler seg om en organisasjon i 2019 i Oslo på bakgrunn av en amerikansk organisasjon og erfaringer fra 1980-tallet. Vi må ta på alvor at mange kristne presenterer for enkle løsninger til mennesker i min situasjon. Men den kritikken treffer etter min mening ikke den sjelesorgen Til Helhet har tilbudt meg. Jeg anbefaler også organisasjoner som vurderer sitt medlemskap i Til Helhet, å gjøre mer research, sier mannen.

– Ser du faren ved at terapi og sjelesorg kan virke manipulerende?

– Absolutt. Den faren finnes i alle sammenhenger. Jeg vil tro at noen vil være redde for Til Helhet fordi man tenker at det er styrt av ideologi med ferdige svar. Min opplevelse er at Til Helhet er bevisste på den problematikken du nevner. Det finnes mennesker som har undertrykket noe, blitt familiefedre og så kommer det opp igjen. Slike eksempler viser at dette ikke er noe man kan ta lett på, og at det kan gå galt om noen forsøker å styre prosessen for noen andre. Den utfordringen gjelder så vel kristne sjelesørgere som alle andre.

Selv har 30-åringen funnet et sted der han kan se i øynene ting han i andre kristne settinger ikke hadde våget å sette ord på.

– Det gjør at jeg ikke trenger å være redd for å gå inn i et eneste rom i min psyke, og at jeg ikke behøver å leve atspredt, men øve meg på å leve ett, integrert liv med alt det innebærer av ulike tanker, følelser og begjær. For meg er det helhet, ikke å bli helbredet, der noe skal helt vekk, som en sykdom som skal fjernes. Da handler det for meg ikke om å undertrykke noe, men se hvordan jeg lever et helt liv med det.

LES OGSÅ: – Seksualitet kan forandres, men ikke av andre

Prosesser

I dag er han gift og har barn.

– Jeg kjente at det var det jeg dypest sett ville.

Han sier at alternativet for ham ville ikke vært å leve i et stabilt forhold til én mann, men å leve mer på byen og med mange menn.

– Er du noen gang bekymret for om du skulle havne på et annet sted i framtida som gjør at du ikke kan leve det livet du lever?

– Jeg er ikke det. Men tanken om at jeg vil bære med meg disse spenningene, og at jeg aldri vil bli ferdig med problemstillingen, kan slå meg. Jeg er glad for at jeg har gått så grundige prosesser med meg selv før jeg har gått inn i et familieliv, og er ganske sikker på at jeg ikke har lurt meg selv. Men begjæret mitt er ikke fullstendig borte, og vil være noe som jeg må håndtere for at det ikke skal ødelegge for familieforholdet. Men det er ikke så veldig annerledes enn en gift mann som vil kunne kjenne begjær etter andre kvinner.

Han erkjenner at det kan være ting på Til Helhets nettsider som ikke er så klokt formulert.

– Jeg representerer ikke organisasjonen. Men det kan hende at det er ting der som ikke kommuniserer godt, og det tenker jeg er noe å snakke om.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter