Nyheter

– Mediedekningen viser manglende forståelse for frikirkeligheten

Høgskolerektor mener mediedekningen av Oslo misjonskirke viser at Norge ikke er et livssynsåpent samfunn. Samtidig har Misjonskirken Norge meldt seg ut av Til Helhet, men tar ikke avstand fra nettverket.

– Det skapes et bilde av at Oslo misjonskirke ønsker å reorientere homofile, selv om jeg eksplisitt avviser at det er tilfelle, sier Erik Andreassen, pastor i Oslo Misjonskirke Betlehem.

Det har stormet rundt Misjonskirken Norge, og spesielt rundt Oslo misjonskirke Betlehem, de siste dagene, etter at Klassekampen lørdag erklærte at «Kirken vil gi homohjelp». Saken ble senere tatt opp av andre medier, som Dagbladet og TV 2.

Utgangspunktet for saken er at barne- og familieminister Kjell-Ingolf Ropstad og to av hans nærmeste medarbeidere i Barne- og familiedepartementet, Julian Farner Calvert og Elisabeth Løland (alle (KrF), alle er medlemmer av Oslo misjonskirke, som igjen er én av 90 menigheter i Misjonskirken Norge.

Klassekampen skrev at Misjonskirken Norge er tilknyttet til nettverket Til Helhet, som på sine nettsider beskriver seg som et tverrkirkelig kontaktforum for seksualitet og tro. Til Helhets formål er blant annet å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig» og å «formidle tro på at en kan leve et meningsfullt liv i seksuell avholdenhet uansett seksuell orientering».

LES MER: Dette er menigheten KrF-toppene går i.

Skjevt bilde

Andreassen mener artikkelen i Klassekampen ikke inneholdt direkte faktafeil, men at helhetsinntrykket likevel blir skjevt.

Menigheten Oslo misjonskirke, som Ropstad går i, er ikke tilknyttet Til Helhet, men trossamfunnet Misjonskirken Norge, er det. Men det viser seg at folk flest, og mange journalister, blander sammen menighet og trossamfunn. Da blir det lett feil, sier han.

Da Klassekampens sak rullet videre, ble forvirringen ytterligere forsterket.

– TV 2 hadde en nettartikkel som sa at «trossamfunnet Oslo misjonskirke Betlehem har som formål å omvende homofile». I noen samtaler med journalister virket det nærmest som de trodde Til Helhet er paraplyorganisasjonen til Misjonskirken Norge, og at reorientering av homofile er hovedmålet med arbeidet vårt.

LES MER: KrF-erne går i samme frimenighet.

Fjern kobling

Ingunn Folkestad Breistein, rektor på Ansgar Teologiske Høgskole, har også reagert på mediestormen rundt Ropstads medlemskap i Oslo misjonskirke.

– Ropstad blir stilt til ansvar for noe som ikke engang er menighetens lære. Det er legitimt av pressen å stille spørsmål om bindinger som vil påvirke en ministers vurderinger, men pressen må også kunne endre sine utsagn når det viser seg at en påstand ikke samsvarer med virkeligheten.

Breistein mener avisoppslagene den siste uken, også i Vårt Land, viser en manglende forståelse for frikirkeligheten.

– Det virker som det hefter noe mer med å være tilknyttet et trossamfunn som er en minoritet. Ingen ville satt spørsmål ved hvorvidt en statsråd som var medlem av Den norske kirke (Dnk) var upartisk i saker som berørte Dnk, sier hun.

LES MER: Ropstad snakker ut.

Minoriteter rammes

Skepsisen kan ramme både kristne i frikirkeligheten og muslimer, mener Breistein.

– Jeg satt i Stålsett-utvalget som overleverte rapporten «Et livssynsåpent samfunn» til kulturminister Hadia Tajik. Det første hun ble spurt om etter overleveringen, var om hun ville tillate hijab i politiet. Et tilsvarende spørsmål ville ikke ha blitt stilt til et Dnk-medlem, sier Breistein, som mener debatten rundt Ropstad viser at Norge fortsatt er langt ifra å være et livssynsåpent samfunn.

– Resultatet av det debattklimaet vi har vært vitne til de siste dagene, er at tros- og livssynssamfunn med meninger som avviker fra majoriteten, kan trekker seg tilbake fra offentligheten i enda større grad.

I en pressemelding som står på trykk i Vårt Land onsdag, meddeler generalsekretær Øyvind Haraldseid at Misjonskirken Norge ikke lenger skal være tilknyttet organisasjonen Til Helhet. Men han avviser at beslutningen er et resultat av medieoppmerksomheten rundt tilknytningen.

– Den bestemmelsen skjedde i november 2016, da hovedstyret gikk igjennom noen prinsipielle retningslinjer om hvor Misjonskirken Norge sentralt skulle være medlem, sier han.

LES MER: Misjonsforbundet har blitt Misjonskirken.

Tar ikke avstand

Misjonskirken Norge fortsatte likevel å betale medlemskontingent til Til Helhet.

– Det har vært en forglemmelse at vi ikke har meldt oss ut. Så dukket saken rundt Ropstad og Misjonskirken opp, og vi oppdaget at vi faktisk hadde et vedtak på dette som ikke var satt i verk, forklarer Haraldseid.

– Ønsker du å ta avstand fra det Til Helhet driver med?

– Nei, det har jeg ikke noe behov for. Men Misjonskirken Norge har hverken i lære eller praksis arbeidet for reorientering av homofile. Vi har noen satsingsområder, og dette ligger på utsiden av det vi sentralt skal være opptatt av.

Skeptiske

Kjell Ingolf Ropstad tror han ville møtt kritiske spørsmål uansett hvilket trossamfunn han hadde tilhørt.

– Jeg tror frimenigheter er ukjent for mange. Og at det er begrenset kunnskap om hva de forskjellige menighetene er. Det gjør nok at en del er skeptiske og kritiske til dem, uttaler Ropstad.

– Misjonskirken Norge vil ikke lenger være tilknyttet Til Helhet. Har du en kommentar til det?

Jeg har vært tydelig på at jeg tar avstand fra seksuell reorientering. Så er det ikke min rolle å avgjøre hva Misjonskirken Norge skal si eller mene.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter