Nyheter

'Seksualitet kan forandres, men ikke av andre'

Både Til Helhet og FRI mener seksualitet er noe som kan forandres. Men at de to nettverkene sammenliknes på den måten får FRI til å reagere sterkt.

– FRI kjente nettverket Til Helhet godt fra før, og har også ved flere anledninger prøvd å synliggjøre og stanse deres arbeid. Vi er ekstremt bekymret for at noen tilbyr en slik tjeneste som tar utgangspunkt i at noe er feil med mennesker, sier Ingvild Endestad, leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Det har stormet rundt Til Helhet, et tverrkirkelig kontaktforum for seksualitet og tro, den siste tiden. Før helgen skrev pastor i Oslo misjonskirke, Erik Andreassen at «det ironiske er at Til Helhet og FRI, som jobber for LHBTQ+ sine rettigheter og står bak Pride, på flere områder har en overlappende forståelse av seksualitet». Han viser til FRIs program, der det står at «kjønnsidentitet og seksuell orientering, og språket man bruker for å beskrive disse, kan forandres over tid». Til sammenligning jobber Til Helhet for å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig».

LES OGSÅ: – Mediedekningen viser manglende forståelse for frikirkeligheten

– Vanskeliggjør å finne et godt språk

– Det er en grunnleggende forskjell på hva vi gjør og hva Til Helhet gjør. Vi sier at menneskers seksualitet og kjærlighet kommer i alle mulige varianter og alle mennesker skal være trygge på at de har en verdi. Til Helhet sier at det finnes ulike former kjærlighet, men det finnes bare én ønskelig og den skal de endre folk til, sier Endestad.

Tidligere har FRI vært opptatt av å understreke seksualitet som noe medfødt – stemmer ikke det?

– Det er klart at i en verden hvor samfunnet har kalt oss syke og kriminelle, var det kanskje det eneste språket som var tilgjengelig, men FRI er ikke opptatt av hvorfor folk er som man er, men at den du er skal respekteres.

Endestad mener at et nettverk som Til Helhet gjør det vanskelig å finne et trygt og godt språk for å snakke om seksualitet.

– Det finnes krefter der ute som har lyst til å undertrykke noen av oss og det har gjort det vanskelig å snakke om seksualitet i offentligheten. For oss er det viktig å understreke at det er ingen utenfra som skal prøve å endre menneskers seksualitet, men at når noen forteller deg at det er noe galt med deg, så er det lett at du kan begynne å tenke det om deg selv.

LES MER: Vil fortsette i Til Helhet

Profesjonell behandling

Frem til 1970-tallet var det en utbredt tankegang innenfor psykologien at det gikk an å behandle seksuell orientering og kjønnsidentitet. Det var ulike grunner til at dette mistet oppslutning både fordi det ble sett på som svært uetisk, men ikke minst fordi man ikke lyktes, forteller psykolog Reidar Schei Jessen.

Hvis jeg som psykolog hadde fått en pasient som ønsket å bli behandlet for dette, så ville jeg brukt mye tid på å finne ut hva dette dreide seg om. På et tidspunkt ville jeg sagt at jeg ikke kan noe om behandlingsmetoder for dette, og heller ikke synes det er riktig. Men man må ikke glemme at enkeltpersoner kan synes det er vanskelig å leve og forholde seg til sitt kjønn og sin seksualitet. Det skal en ta på alvor, sier Jessen.

Han synes det er interessant at religiøse institusjoner ser seg nødt til å legitimere sine synspunkter ved å vise til at det angivelig er vitenskapelig dokumentert, slik Til Helhet gjør.

Det må være rom for at religiøse grupperinger tenker sitt om kjønn og seksualitet, men jeg er skeptisk til at de hevder å lene seg på forskning, og blander sine religiøst funderte holdninger til homofili og kjønnsskifte med profesjonell helsehjelp og vitenskap. De har ikke hold for disse synspunktene i forskningen, og profesjonelle helsearbeidere skal ikke blande inn sine private holdninger i behandlingen.

LES OGSÅ: – Trist at trossamfunn velger å være tilknyttet Til Helhet

Spenning

Jessen understreker også at det er stor forskjell på om en person ut ifra religiøs overbevisning finner sin seksualitet så problematisk at en er nødt til å endre den, eller om seksualiteten er blitt skambelagt og i stor grad befinner seg under press fra andre.

– Vi vet ikke hvordan vi utvikler vår seksuelle orientering og kjønnsidentitet. Det er en komplisert prosess. Historisk har det vært viktig for homobevegelsen å spille på at man er født sånn for å skape toleranse. Rent sosialpsykologisk vet vi at hvis noe blir anerkjent som noe man ikke kan noe for, får folk oftere aksept for det.

Han forteller at det alltid har vært en spenning i homobevegelsen mellom dem som mener de er født med en seksualitet, og dem som tenker at seksualitet er mer flytende – det siste kalles ofte skeiv teori.

LES MER: Ikke lenger med i nettverket Til Helhet

Like stor verdi

FRI mener at «seksualitet som alt annet grunnleggende ved mennesker kan forandres gjennom livet, men at det ikke nødvendigvis gjør det».

– Vårt standpunkt er at vi egentlig ikke bryr oss om hvordan folk er blitt som de er blitt. Vi forholder oss til at mennesker er slik de er og at de har like stor verdi, sier Ingvild Endestad.

Hun mener det Til Helhet driver med er «ekstremt farlig».

– De rammer en allerede sårbar gruppe. For en som trenger troen sin og får beskjed om at det er uforenlig å ha gudstroen sin og troen på seg selv samtidig er dette dypt alvorlig.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter