Nyheter

Målinger: Ingen lysning for Venstre og KrF

Ny regjering og ny plattform til tross: Velgerne rømmer fra alle de fire regjeringspartiene. Verst er situasjonen for Venstre og KrF, viser januarmålingene.

Oslo  20190122.
Statsminister Erna Solberg presenterer sin utvidede regjering etter ekstraordinært statsråd på Slottet tirsdag. Regjeringen består av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp), kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H), utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), landbruks- og matminister Olaug V. Bollestad (KrF), finansminister Siv Jensen (Frp), statsminister Erna Solberg (H), kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V), samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H), olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp), forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), kommunalminister Monica Mæland (H), landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp), arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H), fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp), helseminister Bent Høie (H) og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V). 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

For Kristelig Folkeparti betyr en oppslutning på 3,5 prosent på pollofpolls' gjennomsnitt for januar at partiet for tredje måned på rad er under sperregrensen og får inn tre mandater på Stortinget.

Bare én gang tidligere i løpet av de siste ti årene har partiet ligget like lavt – i september i fjor.

Situasjonen er ikke bedre for sentrumskamerat Venstre, som gikk inn i regjeringen for ett år siden.

Partiet får i januar støtte fra 3,3 prosent av velgerne, den svakeste oppslutningen siden sommeren 2017. Det ville gitt to mandater på Stortinget, og partiet har ikke vært over sperregrensen siden i fjor sommer.

LES OGSÅ: Vårt Lands måling: Høyre stuper etter strid om tvillingabort

Rødgrønt flertall

Mandatfordelingen er nedslående for statsminister Erna Solberg (H), som med KrFs inntreden i regjeringen nylig lyktes med sin drøm om en borgerlig flertallsregjering.

De fire ikke-sosialistisk partiene får til sammen 73 mandater, mot 96 for de resterende fem partiene. Det betyr at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ville hatt klart flertall med 88 mandater, også uten hjelp fra Rødt og Miljøpartiet De Grønnes til sammen åtte mandater.

Problemene for regjeringen skyldes ikke bare svikt hos Venstre og KrF, men også at velgerne forlater de to største partiene på ikke-sosialistisk side.

For Fremskrittspartiets del er en oppslutning på 12,3 prosent på januar-målingene den svakeste på godt over tre år. En slik oppslutning ville gitt 23 mandater på Stortinget.

Høyre faller tilbake til 24,2 prosent og ville fått 45 mandater.

LES OGSÅ: Analyse: Rød revansje i Ernas store uke

Rødt og Sp flyr høyt

Arbeiderpartiet får støtte fra 28,3 prosent av velgerne i januar. Det er partiets nest høyeste oppslutning siden sommeren 2017, da partiet sist fikk støtte fra over 30 prosent av velgerne.

Samtidig kommer Rødt over sperregrensen for andre måned på rad, men bare med et nødskrik med støtte fra 4,0 prosent av velgerne. Partiet hadde i desember støtte fra 4,1 prosent, mens Bjørnar Moxnes og hans partifeller lå akkurat under sperregrensen i oktober og november.

For Senterpartiet betyr en oppslutning på 11,9 prosent at partiet ville fått inn 22 mandater. Ikke siden sommeren 2017 har partiet ligget så høyt på målingene.

Også SV opplever fremgang, til 7,4 prosent. Det ville gitt 14 stortingsrepresentanter.

For Miljøpartiet De Grønne er avstanden opp til sperregrensen fortsatt stor, og partiet får i januar en oppslutning på 3,1 prosent.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter