Politikk

Høyre stuper etter strid om tvillingabort

Idet Erna Solbergs flertallsdrøm er blitt virkelighet, kollapser Høyre på ny måling. Venstre og KrF sitter fast under sperregrensa.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har forklaringen klar: En upopulær åpning for å endre abortloven og moderniseringsstopp i bioteknologiloven – samt mørkeblå økonomisk politikk i form av «skatte­kutt til de rikeste og kommersialisering av velferden»:

– Pakken vekker verken entusiasme hos velgerne eller regjeringspartiene selv. Dette er nok en måling som viser flertall for et skifte etter at vi fikk borgerlig flertallsregjering, sier Støre.

Ap-lederen har grunn til å glise – og for litt skadefryd. Partiet øker til 29,1 prosent og er største parti på Vårt Lands januarmåling.

LES OGSÅ: De rødgrønne drev jakt på KrF i debuten som regjeringsparti

Høyre stuper

En viktig årsak til Aps suverene posisjon er at Høyre går på en kjempesmell ­etter uker preget av forhandlingsdrama og kritikk mot ­regjeringens plan om et forbud mot selvbestemt tvillingabort. Hadde det vært valg i dag, ville opposisjonen fått 99 mandater mot 70 for regjeringen.

Høyre faller fire prosentpoeng til en oppslutning på 22,5 prosent på målingen som er tatt opp i ­dagene fra den nye regjeringen ble presentert. Endringen er den eneste som er utenfor feilmargin, altså statistisk sikkker, på Vårt Lands måling. Partiet ligger 2,5 prosentpoeng lavere enn ved stortingsvalget i 2017.

Statsminister Erna Solberg svarer på Vårt Lands spørsmål via SMS og sin statssekretær, Rune Alstadsæter:

– Hvorfor stuper Høyre i det en borgerlig flertallsregjering har blitt virkelighet?

– Dette er en enkeltmåling fra en periode med mye diskusjon om enkeltsaker. Med ny regjering og plattform på plass skal vi jobbe for velgerne hver dag, skriver Solberg, og viser til nyheter om at «ledigheten går ned, yrkes­deltakelsen opp og at rekordmange får lærlingplass».

Velgerne hennes har ikke forsvunnet til andre partier, men blitt usikre og satt seg på gjerdet.

– Har abortsaken rystet Høyre?

– At velgerne setter seg på gjerdet er et godt utgangspunkt for å vinne dem tilbake. Høyres snitt på målingene ligger nær valgresultatet, som var et godt valg for oss. Det er naturlig at målingene svinger i løpet av perioden, skriver Solberg.

LES OGSÅ: Støre angrep KrFs seire fra første stund

Det store bildet

Vårt Lands nye gallup er i tråd med utvik­lingstrekkene på alle målingene over lengre tid, forklarer valg­forsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

Høyres oppslutning er synkende,­ fra et snitt på opp mot 29 til 24 prosent i januar. Aps er forsiktig økende, men har flatet­ ut og er i snitt på litt over 28 prosent denne måneden, forklarer Aardal.

– Høyres store fall kan være en reaksjon på abortsaken og forhandlingskampen, men det gjenstår å se om det blir varig. Ofte ser vi sånne umiddelbare reaksjoner der velgerne blir ­usikre, sier valgforskeren.

Det store bildet er derimot fortsatt at Venstre og KrFs kamp mot sperregrensa avgjør om statsministeren blir hetende Solberg eller Støre.

LES OGSÅ: Nytt Hareide-drama bak lukkede dører

Hengemyr

For regjeringspartiene i sentrum er tilstanden dyster. Begge partiene har sittet fast under sperregrensa over tid nå, begge har hatt vanskelige runder om å regjere med Frp.

– Venstre har lekket både til høyre, venstre og til hjemmesitterne over lenger tid, sier Aardal.

Han mener Venstres ­situasjon ikke nødvendigvis har noe med ­dagens abortdebatt.

På Vårt Lands måling faller Venstre fra 3,5 til 2,7 prosent. En tredel av velgerne fra 2017 har satt seg på gjerdet. Nestleder Terje Breivik er ikke fornøyd, men tror bildet også sier noe om utfordringene ved å selge et sosialliberalt parti som Venstre til velgerne:

– Vi er et parti for nyansene i politikken og kjemisk fritt for særinteresser. Vi foredler det beste fra to verdener. En næringspolitikk som tidvis er langt til høyre og et hjertelag som venstresiden sliter med å matche, sier han.

Etter nok en opprivende avstemning og inntreden i Solberg-regjeringen, står KrF på stedet hvil med 3,5 prosent. Nær en tredel av velgerne fra 2017 sitter nå på gjerdet.

– Vi forventer at veksten heller vil komme på noe lengre sikt. Den må vi gjøre oss fortjent til gjennom praktisk politikk som utgjør en forskjell for barna, familiene og de som trenger det aller mest, svarer fungerende leder Olaug Bollestad på SMS via sin statssekretær, Julie Krisitne Kordahl.

LES OGSÅ: Rusfeltet frykter friere alkoholsalg

Frp vokser

Frp er dermed eneste­ regjeringsparti som øker, med 1,1 prosentpoeng til 13,5 prosent. Men det er fortsatt 1,7 prosentpoeng ­under valgresultatet fra 2017.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk