Nyheter

Slik drev rødgrønne jakt på KrF i debuten som regjeringsparti

Sp ristet i alkoholpolitikk. SV beklaget at KrF som «bremseklossen» – og Ap hakket flere om KrFs abortseier.

Slik var KrFs første dag på jobben i en maratondebatt der opposisjonen jakter på en regjering. Nå var de der med ansvaret selv – med egne statsråder. Men det tok tid før KrFs statsråder kom i ilden.

I mellomtiden ville rødgrønn opposisjon sette skapet på plass. KrFs stortingstropp fikk høre refs fra rødgrønne talsfolk for å bidra til en «Høyre og Frp-dominert» kurs i regjering.

LES OGSÅ: Støre angrep KrFs seire fra første stund

Lysbakken: Bremseklossen KrF er borte

Og KrFs seier om tvillingabort og det veto'et partiet har fått om bioteknologi var temaet som ble jaget mest. Der fikk også kollega Venstre passet påskrevet.

– Når KrF nå har gått inn i regjeringen, viser de tydelig hvordan de prioriterer. Vi ser smalere særstandpunkter som innstramminger i abort og utsettelse av biomeldingen, sa SV-leder Audun Lysbakken og fortsatte:

– KrF har ikke bare valgt side, men også hvilket parti de vil være, dessverre. Bremseklossen i Stortinget er borte. Det vil bli mer flertall for Høyre- og Frp-politikk. I denne regjeringen styrer KrF moralen – og Venstre ingenting, sa han.

LES OGSÅ: Over og ut med Hareide som parlamentarisk leder

Også hakking på Venstre

For også Venstre ble hakket på om KrFs livsvern-seire. Aps Elise Bjørnebekk-Waagen begrep ikke hvordan liberale Venstre kunne la KrFs innstramming om tvillingabort passere i regjeringsforhandlingene:

– Det er en historisk innskrenking av kvinners rett til selvbestemt abort. Nå vil denne retten bare være forebeholdt kvinner med ett barn i magen, sa hun.

Venstre ble også anklaget for å ha tolerert innstrammingen i adgangen til eggdonasjon og gitt KrF vetorett om bioteknologi.

– Men bioteknologiloven sto også uendret i åtte år da de rødgrønne satt i regjering, parerte Breivik.

LES OGSÅ: Derfor frykter rusfeltet friere alkoholsalg

Frps helsetalskvinne Åshild Bruun-Gundersen tok en motsatt vri om bioteknologi: Hun viste til alle oppmykningene som regjeringen vil komme med. På flere punkter er KrF med. Der handler det om nye teknikker – som ikke strider mot frykten for et sorteringssamfunn.

– Frp og regjeringen legger faktisk frem de største liberaliseringene av bioteknologilovgivningen siden 2004, sa Bruun-Gundersen.

Alkoholpolitisk arrestasjon

Senterpartiet ville «grille» KrFs nye parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, med anklager om mangler overfor idéelle organisasjoner og ikke minst: Innrømmelser i alkoholpolitikken.

– Polet skal holde åpent én time lenger og vedtaket om å stramme inn taxfree-ordningen før jul oppheves. Hvordan kan KrF forsvare liberalisering av alkoholpolitikken, spurte Toppe og Grøvan forsikret at alkoholpolitikken skulle «ligge fast».

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter