Nyheter

Støre angrep KrFs seire fra første stund

Ap-leder Jonas Gahr Støre ristet i den nye regjeringens åpning for tvillingabort og låst dør for eggdonasjon.

Aps leder gikk hardt ut mot den nye flertallsregjeringen da maratondebatten om regjeringserklæringen åpnet. Debatten kommer etter at KrF gikk inn i regjeringen.

Støre tegnet et bilde av en regjering som egentlig ikke er ny. Den står faktisk Høyre og Frps kurs.

– At politikken dens nå får flertall i Stortinget, er beklagelig og et paradoks, sa han.

Skattepolitikk som gir grunnlag for store budsjettkutt. Mer privatisering. Mer overlates til markedet å styre. Alt dette hamret Støre løs på og skildret en regjering med feil kurs.

LES OGSÅ: Derfor frykter rusfeltet friere alkoholsalg

Til felt mot KrFs veto og innstramminger

Svært tydelig angrep han de seirene som KrF har fått i regjeringserklæringen på bioteknologifeltet og innstrammingen i mulighet til tvillingabort:

– Få områder griper så direkte inn i menneskers liv som politikken for bioteknologi og selvbestemt abort. Derfor er det så provoserende at Høyre og Frp for å sikre seg makt, har begrenset kvinners rettigheter ved å fryse bioteknologiloven og gi veto, sa Støre.

Støre mener regjeringen har strammet inn abortloven, for første gang siden den ble vedtatt på 70-tallet.

– Så handler det om nei til tidlig ultralyd, NIPT-testen, eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Flere kvinner, som sterkt ønsker barn, mister muligheten til dette, tross et bredt flertall ønsker noe annet. Dermed er vi tilbake til hovedutfordringen: Dette er en regjering for økte forskjeller, sa Støre.

LES OGSÅ: Over og ut med Hareide som parlamentarisk leder

KrFs svar: Hvorfor nei til økt barnetrygd, Støre?

KrF unngikk tidlig i debatten konfrontasjoner med Ap om abort og bioteknologi, men angrep Aps nei til økt barnetrygd.

Parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan mente KrFs gjennomslag for økning ville bidra mot at aleneforsørgere og innvandrerfamilier er overrepresentert på fattigdomsoversikter.

– Hvorfor sier Ap nei til dette, undret Grøvan?

– Jeg er blant de som savner Hareide, men ønsker Grøvan velkommen som kollega. Vi kan heller sikre skolemat og gratis tannhelsetjenester frem til fylte 21 år. De 80 kronene i ekstra barnetrygd rekker ikke til å finansiere økt barnehagepris, svarte Støre.

«Økte forskjeller»

Da Frps Sylvi Listhaug og Støre havnet i konfrontasjon om regjeringserklæringens mål om lavere eiendomsskatt, ristet Ap-lederen også i KrF og det andre juniorpartiet Venstre:

– Dette er en oppskrift på økte forskjeller. Jeg er overrasket over at KrF og Venstre er med på dette.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter