Nyheter

Lovendring: 15-åringen skal få vite sæddonorens navn

KrF fikk i regjeringsforhandlingene gjennomslag for en lovendring som gir 15-åringer unnfanget med donorsæd, rett til å få vite identiteten til sin donor.

Siden 2005 har loven vært 18 år. Det er foreløpig uklart om loven får tilbakevirkende kraft, altså gjelde for alle som har donert sæd etter 2005. I så fall kan 15-åringer allerede neste år kreve svar på hvem deres biologiske far er, skriver Bergens Tidende.

– De som donerte sæd etter 2005, har gjort det på visse vilkår. Når vilkårene blir endret, må vi gå tilbake til disse og høre om de samtykker. Eller det vil gjelde kun dem som har donert etter at aldersgrensen er endret, sier avdelingsleder for Reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Peter Fedorcsak, til avisa.

Donoren har ingen rettigheter eller plikter overfor barnet.

Jon W. Hausken som driver Klinikk Hausken, er usikker på om det er smart å endre grensa

– Jeg tenker umiddelbart at 15 år er litt for ungt for å håndtere slik informasjon, sier han til avisa.

Et barn som ønsker å få vite identiteten til sædgiver, må i første omgang henvende seg til den klinikken foreldrene har fått behandling ved. Der vil barnet få en kode som de må ta med videre til det nasjonale sædregisteret hvor de får oppgitt navn og personnummer på donoren.

LES OGSÅ: Slik er regjeringens verdiløfter blitt endret

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter