Om få dager kan Ropstad være statsråd i den utvidede Solberg-regjeringen. Da starter hverdagskampen for gjennomslagene som et splittet KrF har fått i et regjeringsprogram på 108 sider.
Under presentasjonen sammen med lederne i Høyre, Frp og Venstre sa Ropstad at «jeg er lei meg for» at KrF ikke vant frem med å endre paragraf 2c i abortloven. Men han var samtidig «stolt» over KrFs seierspunkter.
– Vi hadde aldri fått gjennomslag om tvillingabort, samt endringer om bioteknologiloven om vi var i en mindretallsregjering, uten flertall i Stortinget, sier han og peker på det avgjørende fremover:
I en flertallsregjering – som KrF nå omgjør Solberg-regjeringen til – vil avtalte seiere være sikret gjennomføring på forhånd:
– Jeg er glad for at landsstyret synes totalpakken mot sorteringssamfunnet var god nok, sier Ropstad.
LES OGSÅ: Derfor stemte røde KrF-ere ja til Solberg-regjering
Det beste, likevel
Men det var med et nødskrik KrF godkjente resultatet av forhandlingene. Landsstyret sa ja med 19 mot 17 stemmer.
– Blir ikke det svært krevende for regjeringsjobben at partiet fremstår så sterkt splittet?
– Ja, det hadde jo vært mye enklere om hele partiet klappet – og sendte oss inn i regjering. Men det vi ser, er de samme skillene som under fjorårets landsmøte. Og selv om mange var uenige i det som nå er KrFs vei, sa mange at denne plattformen likevel var det beste vi kunne oppnå og ga ros til forhandlerne.
Litt abort-selvkritikk
– Er det noe ved abortdebatten du tar selvkritikk for?
– At statsministeren åpnet for en mulighet, var noe vi burde gripe. Dette er blitt en stor diskusjon og jeg er lei meg for at den er blitt så splittende. Jeg hadde håpet vi kunne ha diskutert abort på en bedre måte og er sånn sett lei meg for å ha bidratt til at det er blitt slik.
– Hvilket gjennomslag i regjeringsprogrammet er du mest glad for?
– At vi skal gjennomføre en likeverdsreform for å gjøre hverdagen enklere for familier som har barn med spesielle behov. Og at barnetrygden økes, med 7.200 kroner for barn opptil seks år.
– Og hvilket tap er verst?
– At vi ikke lyktes med å reversere rusreformen.
LES OGSÅ: Listhaug fornøyd – KrF og Venstre tapte om kvoteflyktninger
Lørdags-polet
På et helt annet rusfelt – alkoholpolitikken – heter det i plattformen at regjeringen vil «videreføre hovedlinjene i dagens alkoholpolitikk».
– Åpningstiden på Vinmonopolet skal forlenges til klokken 16.00 på lørdager. Det øker vel konsumet?
– Polet er et av de viktigste verktøyene i alkoholpolitikken. Vinmonopolet har bedt om å få ha åpent til klokken fire. I stedet for én time mer, forskyver vi salgstiden fra klokken 10 til 16. Dette handler også om å trygge Vinmonopolets rolle.
Bistand
Mens forhandlingene på Granavolden pågikk, kjempet både KrF-leder Knut Arild Hareide og andre aktører fra utsiden for et eget bistandsdepartement.
– Men hvorfor fikk ikke KrF gjennomslag for et slikt departement?
– Den saken er ennå ikke landet. De fire partiene er enige om hvilke prinsipper som skal være førende på bistandsfeltet. Dernest vil utredninger av konsekvensene vise hva resultatet blir.
– Så saken bistandsdepartement er ikke utelukket?
– Ingenting her er helt lukket, svarer KrF-nestlederen.
LES OGSÅ: Hvem av disse blir KrFs nye statsråder?
Neste KrF-leder?
Da også stortingsgruppen godkjente Ropstad og de andre forhandlernes dokumenter, trakk Hareide seg som KrF-leder. Et ekstra landsstyremøte konstituerte Olaug Bollestad som fungerende partileder.
– Kan du være KrFs nye leder etter vårens landsmøte?
– I den situasjonen som KrF er i, er det riktig at partiet tar en runde om ledervervet. Så er jo valgkomiteen i arbeid og jeg skal gi mitt svar hvis jeg eventuelt blir spurt. Jeg er jo ikke blitt spurt ennå, svarer Ropstad.
Over helgen antas det at nye KrF-statsråder presenteres på Slottsplassen.