Nyheter

Helleland snakket om personlig abortdilemma

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) fikk beskjed om at hun bar på et alvorlig sykt barn, men valgte likevel å bære fram barnet.

Statsråden delte onsdag sine egne personlige erfaringer da abort ble tema i Stortingets muntlige spørretime.

– Jeg fikk beskjed om at jeg bar fram et alvorlig sykt barn av en gynekolog. Så valgte jeg å bære fram barnet og ikke gå i nemnd. Barnet var friskt. Da kan man tenke seg selv at det var en riktig følelse og beslutning som ble tatt da, sier Helleland i vandrehallen på Stortinget etter spørretimen.

Det var Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt som onsdag ba likestillingsministeren avklare om hun har forståelse for at det kan være tungt for en kvinne i en veldig vanskelig livssituasjon å måtte gå i nemnd, i stedet for å bestemme selv, i abortspørsmål.

– På spørsmål fra Ap om jeg har forståelse for hvordan kvinner opplever det å måtte oppsøke nemnd, svarte jeg at det har jeg. Det er en veldig påkjenning og en veldig vanskelig situasjon for kvinnen, men også hennes familie. Det gjør at hele abortdebatten er veldig vanskelig, sier Helleland.

– Nemnd var et alternativ jeg måtte vurdere, hvis vi ikke skulle beholde barnet. Så valgte vi å gjøre det og ikke gå i nemnd.

Selvopplevd

Helleland bekrefter at erfaringen har preget hennes syn på paragraf 2c i abortloven, som åpner for senabort av et foster med alvorlig sykdom. Å få endret den omstridte paragrafen, av KrF kalt sorteringsparagrafen, var et krav fra partiet før regjeringsforhandlingene, som nå er helt i sluttspurten.

Huitfeldt viste i Stortinget til sterke historier fra kvinner som har fortalt om etiske dilemma i abortspørsmål.

– Er det slik at likestillingsministeren ser at det kan være tungt for en kvinne i en veldig vanskelig livssituasjon at hun i stedet for å bestemme selv, må i nemnd? spurte hun.

– Ja, president. Det er det, fordi jeg har opplevd det selv, svarte Helleland.

LES OGSÅ: Kun tre av ti som fikk vite at fosteret hadde sykdom, tok senabort

– Rungende stillhet

Hofstad Helleland ble i spørretimen onsdag, anklaget for å være fraværende i debatten om abort som har rast i Norge de siste månedene.

– Fra likestillingsministeren har det vært rungende stillhet i den viktigste likestillingsdebatten i Norge denne høsten, sa Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol.

Abortdiskusjonen blusset opp i høst da statsminister Erna Solberg (H) åpnet for å forhandle med KrF om abortloven.

Regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF, hvor abort har vært et vanskelig tema, var onsdag trolig helt i sluttfasen.

– Ligger fast

Kjerkol anklaget Helleland for å være taus i den offentlige debatten og krevde svar på hvorfor.

– Mitt spørsmål til statsråden er om hun er enig med sin statsminister i at kvinners abortrettigheter er egnet til å forhandles bort for å beholde regjeringsmakt? sa hun.

– Jeg har vært i Stortinget og svart på Aps spørsmål om abort, jeg har svart i mediene om abortspørsmålet og jeg svarer gjerne her igjen, svarte Helleland.

Hun viste til at kvinners rettigheter skal ligge fast, og at kvinner selvsagt selv skal bestemme over sin egen kropp. Helleland understreket at hun forholder seg til Jeløy-erklæringen og regjeringens politikk knyttet til abort.

– Jeg er fornøyd med dagens lovgiving og dagens praksis, sa Helleland.

LES OGSÅ: KrF satser på «bioseier» i regjeringsforhandlingene

«Moralismens regjering»

SVs Freddy André Øvstegård viste til at det i hele 2018 bare var åtte kvinner som gjennomførte fosterreduksjon uten medisinsk begrunnelse.

– Høyre velger å gjøre valget til åtte kvinner til et forhandlingsspørsmål. De retter moralske pekefingre mot disse kvinnene og sier at de ikke er i stand til å ta et så viktig valg selv, sa han.

Øvstegård anklaget videre Høyre for å rette «moralske pekefingre» mot norske kvinner ved å be dem om å føde flere barn tidligere, i stedet for å gjøre noe med egen politikk som gir utrygghet for familier.

– Denne regjeringen er moralismens regjering. Og de konservatives moralisering rammer spesielt kvinner, sa han.

Helleland svarte at hun vil avvente hva en eventuell regjeringsplattform vil inneholde.

– En regjering med Venstre, Frp og Høyre er ikke en regjering som folk først og fremst tenker på som moralismens voktere, sa hun.

«She decides»

Kjerkol tok også opp Hellelands verv i den globale bevegelsen «She decides» (hun bestemmer), som jobber aktivt for kvinners rett til abort.

– Etter å ha fått tittelen «Champion» tvitret statsråden at det var en ære. Det ser hun ut til å ha glemt, uttalte Aps helsepolitiske talsperson.

– Vervet jeg har knyttet til «She decides» er viktig. Det er knyttet til Norges store innsats for jenters rett til å bestemme over egen kropp. I mange land er situasjonen noe helt annet enn i Norge, med langt strengere abortlover, fremholdt Helleland.

– Å fronte «She decides» er en god mulighet til å gi de kvinner og jenter i verden som mangler tilgang til prevensjon, seksualundervisning og tilgang til trygge aborter, en stemme, sa statsråden.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter