Nyheter

Britene kan krasje ut av EU

Et nei til Brexit-avtalen i Underhuset tirsdag vil være dramatisk. Det stiller enorme krav til politisk lederskap og ansvarlighet hos hele det britiske etablissementet, advarer ekspert.

Tirsdag får et britisk skjebnedrama nesten uten sidestykke sin avklaring i parlamentet. Det ligger fortsatt an til solid nederlag for statsminister Theresa May når Underhuset skal stemme over «skilsmisseavtalen» hun har forhandlet fram med EU.

Med et nei risikerer britene å krasje ut av EU uten en avtale 29. mars. May tok mandag fram riset bak speilet og advarte om at det er mer sannsynlig at Storbritannia på tvers av folkets vilje blir værende i EU, enn at de går ut av unionen uten en Brexit-avtale i boks.

LES MER: Når håpløysa breier seg

Mistillitsforslag

– Det er veldig lite sannsynlig at det skjer noe som kan endre bildet og sikre flertall for avtalen i avstemningen. Motstanden virker så uoverstigelig at regjeringen neppe kan unngå flertall mot seg, sier førstelektor Øyvind Bratberg ved Universitetet i Oslo.

I så fall regner han med at Labour-leder Jeremy Corbyn ganske raskt fremmer mistillitsforslag mot regjeringen. Det vil etter alle solemerker bli nedstemt, men stiller da Labour fritt til å gå for en alternativ løsning, og muligens en ny folkeavstemning.

– Et nei i tirsdagens avstemning vil ytterligere manifestere det drama som Storbritannia nå gjennomgår. Dette vil stille enorme krav til politisk lederskap og ansvarlighet hos hele det britiske etablissementet. Det skal bli spennende å se om de er oppgaven voksen til å kunne samle seg om en slags konsensus som kan få landet ut av en potensielt svært farefull situasjon, sier Bratberg.

LES MER: Populisme før EU-valg

Kraftfull advarsel

May kom i en tale for fabrikkarbeidere i Stoke-on-Trent mandag med en kraftfull advarsel til de folkevalgte. Ifølge henne kan et nei til avtalen føre til at hele skilsmissen blir avlyst.

Ifølge May er det mer sannsynlig at de folkevalgte vil blokkere skilsmissen enn å la Storbritannia krasje ut av EU uten å ha en avtale på plass. Hun mener et nei i tirsdagens avstemning på dramatisk vis vil underminere hele tilliten til det britiske demokratiet:

– Hva om vi befant oss i en situasjon der Parlamentet forsøkte å ta Storbritannia ut av EU i strid med en folkeavstemning der flertallet stemte for å bli? Folks tillit til demokratiske prosesser og til deres politikere ville ha lidd katastrofal skade.

LES MER: Splittet parti, splittet land

Umulig oppgave.

Professor John Erik Fossum ved Arena Senter for europaforskning mener statsminister Theresa May har hatt en omtrent umulig oppgave med å lose gjennom Brexit-prosessen.

– For henne har det nærmest vært et spørsmål om å holde seg politisk i live, i et farvann der hun møter motstand ikke bare fra opposisjonspartiet Labour, men også fra sterke krefter i eget parti og regjering.

Han mener hennes forgjenger som partileder og statsminister, David Cameron, i et utslag av overmot og utålmodighet for å få en avslutning på den betente EU-striden i eget parti, tok en uansvarlig og dårlig forberedt avgjørelse om å avholde en folkeavstemning.

– Han var altfor sikker på å få folket med seg i fortsatt EU-medlemskap, og den store tabben var at han ikke forklarte hva slags Europa Storbritannia hadde vært med på å utvikle gjennom sitte EU-medlemskap og i tillegg heller ikke sørget for samtaler og samhandling med Labour, sier Fossum.

Norsk modell som kompromiss?

Blir det nei i Underhuset tirsdag, har May tre virkedager på seg til å legge fram for parlamentet en plan B for veien videre. Både Bratberg og Fossum ser det som en mulighet at utmeldingsdatoen med velvilje fra EU kan bli skjøvet fra 29. mars og til sommeren.

Flere både i Labour og Tory-partiet arbeider tverrpolitisk for en såkalt Norway plus-modell, en EØS-avtale kombinert med tollunion med EU.

– Et slikt kompromiss gir britene tilgang til det indre marked med et ganske sømløst handelssamarbeid, men Brexit-leiren vil ha store problemer med å svelge at britene da bare må ta passivt imot det Brussel bestemmer, sier Øyvind Bratberg.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter