Nyheter

– Minoriteter har aldri vært nevnt

Direktør i avdelingen for kirkeordning i Kirkerådet svarer på kvenenes kritikk med å vise til den gamle kirkeloven.

– Det som skjer nå er at den gamle kirkeloven som regjeringen har foreslått skal opphøre til fordel for en ny trossamfunnslov. I all hovedsak bygger vårt forslag på den gjeldende kirkeloven og der har aldri kvenene eller andre minoriteter vært nevnt, sier Ole Inge Bekkelund.

LES OGSÅ: – Kirka overser kvenene

Ville vært helt nytt

Han er avdelingsdirektør i avdeling for kirkeordning i Kirkerådet, og er godt kjent med utelatelsen av kvenene i forslaget til ny kirkeordning. Han har også lest høringssvarene det er snakk om.

– Det er flott at det kommer initiativ og forslag gjennom høringen. Vi holder nå på å sammendra og systematisere dem, så vil vi omtale dem i et saksdokument som skal sendes til Kirkerådet neste uke. Der vil vi vise til at kirka har et arbeid for kvensk kirkeliv gjennom slik som Utvalg for kvensk kirkeliv.

– Utvalg for kvensk kirkeliv ønsker å bli omtalt på lik linje med samer i den nye kirkeordningen, og vil opprette et eget kvensk kirkeråd – er det aktuelt?

– Skulle man gjøre det ville det være helt nytt. Da må man til stilling til hvordan kirka skal forholde seg til andre minoriteter også, svarer Bekkelund.

LES MER: Lovar å styrke minoritetane

Står fritt til å endre

Han understreker at premisset for at Kirkerådet gikk inn i denne prosessen var å gjøre så få endringer som mulig fra den gjeldende kirkeloven.

– Det er mange andre instanser og hensyn i Den norske kirke som også vil regulere enkelte ting annerledes. Vårt fokus har vært å forsøke å videreføre bestemmelsene i så stor grad som mulig. Så står Kirkerådet og Kirkemøtet fritt til å gjøre endringer.

Stortinget har frist 10. april for å behandle proposisjoner, lovendringer denne våren.

– De skal behandle ny tros- og livssynslov i løpet av 2019, og da er tanken at Kirkemøtet i månedsskiftet mars/april vedtar en kirkeordning som kan fylle det tomrommet som kirkeloven etterlater seg, forklarer Bekkelund.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter