Nyheter

Pastor ber om boikott av French-foredrag

Pinsepastor Frank B. Erlandsen oppmodar folk om ikkje å kjøpe billett til foredraget eks-leigesoldaten Joshua French reiser Norge rundt med.

16. januar kjem Joshua French til Trondheim og kulturscenen Olavshallen med foredraget Joshua French - Dømt til døden.

Frank B. Erlandsen, som er hovudpastor i pinseforsamlinga Betel i Trondheim, ber folk halde seg unna arrangementet:

«Jeg håper folk holder seg unna når Joshua French kommer til Trondheim for å fortelle om sine «eventyr», skriv han i eit debattinnlegg i Adresseavisen.

– Eg ønskjer ikkje å ramme Joshua French som person, men handlingane han har utført i Kongo, som leigesoldat, seier Erlandsen til Vårt Land, og legg til: – Eg er glad French blei henta ut av Kongo av norske styresmakter.

LES MEIR: På turné om livet som leigesoldat

Avlyste

Før jul kom det også kritikk mot Frenchs foredragsturné. Han skulle vere trekkplaster under årets Svarta Bjørn-konferanse under Vinterfestuka i Narvik. Men Kvinnekonferansen Svarta Bjørn valde å avlyse foredraget etter skarp lokal kritikk. Mellom anna varsla ein lokalpolitikar at ho ville boikotte konferansen om French kom.

Plyndrar

Frank B. Erlandsen meiner Frenchs innsats som leigesoldat i Kongo står i sterk kontrast til bodskapen den kongolesiske fredsprisvinnaren Denis Mukwege kom med då han talte under fredsprisutdelinga i Oslo i desember.

– Mukwege løfta fram ofra for leigesoldatanes herjingar, seier pinsepastoren, og minner om at leigesoldatar kjempar for dei som kan betale.

I fredspristalen sa Mukwege, som er lege og direktør ved Panzi-sjukehuset aust i Kongo:

«Mitt land blir systematisk plyndret med hjelp fra dem som fremstiller seg som landets ledere. Det blir plyndret til fordel for deres makt, deres velstand og deres ære.»

Mukwege har i ei årekkje behandla kvinner som er offer for valdtekter og anna grov seksuell vald – og der overgriparane er militssoldatar som kjempar for ulike krigsherrar.

Leigesoldat

For eit år sidan var Joshua French med i NRKs podcast To hvite menn. Her vedgjekk han at han jobba som leigesoldat i fleire afrikanske land:

«Vi anså oss selv som leiesoldatar, som kontraktører, og agenter om vi måtte være det. Hele målet med Special Intervention Group Uganda var å drive leiesoldatvirksomhet».

Om oppdraga med våpen i hand sa French at han «Likte å gjøre alt mulig, det er gøy å være leiesoldat», og la til at jobben var å «løse oppdrag for penger».

«Thriller»

Arrangøren av Frenchs Norges-turné, Atikko, presenterer foredragsserien som starta i fjor haust slik:

«Kongo-saken går inn i historien som en av de mest spennende, sanne thrillerene som har funnet sted i moderne norsk historie, med stadige vendinger og dramatikk. Det er en historie om overlevelse og motgang under ekstreme forhold og hva som gjør at mennesket overlever selv i de mest håpløse situasjoner.»

Om foredraget skriv pinsepastor Erlandsen i Adresseavisen:

«Det er stor forskjell på å tjene folket til rettferdighet, og å tjene penger på urett mot folket», og «Jeg er stolt av Dr. Denis Mukwege og håper vårt norske folks hyllest av denne mannen står sterkere enn nysgjerrigheten på en leiesoldats beretninger.»

LES MEIR: French om troen

Kongo

Fleire av medlemmene i Betel i Trondheim kjem frå Kongo. Mellom dei Jean Alidor Mbuebue, som er internasjonal pastor i pinseforsamlinga.

Erlandsen opplyser at det er ikkje kongolesarane som har bede hovudpastoren skrive debattinnlegget der han ber folk halde seg unna Olavshallen.

Teier

Korkje dagleg leiar i Atikko, Kristian Jakobsen, eller Joshua French ønskjer å svare på kritikken frå pastor Erlandsen. «Vi har ingen kommentar», skriv Jakobsen i ei tekstmelding til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter