Nyheter

FN ber Norge forby rasistiske organisasjoner

FN ber Norge forby rasistiske organisasjoner, men møter motbør fra både SV, Høyre og Antirasistisk Senter.

Rådet om forbud kommer i en egen rapport for Norge fra FNs rasediskrimineringskomité (CERD), skriver Klassekampen. Komiteen var i Norge i fjor for å undersøke landets innsats mot rasisme.

– Jeg er skeptisk til å forby organisasjonene. Jeg mener det er handlingene som skal forfølges, og jeg er engstelig for at dersom man innfører forbud, så forsvinner de under jorda og blir ytterligere brutalisert, sier SVs justispolitiske talsperson Petter Eide.

Eide får støtte av både justispolitisk talsperson Peter Christian Frølich (H) og Antirasistisk Senter. Begge framholder at det er rasistiske ytringer og handlinger som bør straffes, slik norsk lovgiving legger til rette for nå, og ikke nødvendigvis organisering.

I rapporten uttrykker FNs komité bekymring for at «rasistiske og nynazistiske organisasjoner har blitt mer synlige i sosiale medier og gjennom demonstrasjoner». Komiteen fremhever også at Norge ikke har reservert seg mot artikkelen i konvensjonen som forbyr slike organisasjoner. Et organisasjonsforbud mener komiteen er preventivt, mens straff mot rasistiske handlinger er reaktivt.

NTB Nyheter

NTB nyheter

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter