Nyheter

Tror ikke på trossamfunn

Resett-redaktør Helge Lurås vil danne livssynssamfunn for å sikre ytringsfrihet for de som er kritiske til ikke-vestlig kultur. – Dette virker ikke som et livssynssamfunn, sier Ingrid Rosendorf Joys.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Forbundet Ytringsfrihetsforbundet (YFO) fikk, ifølge nettavisen Resett, 500 medlemmer allerede i løpet av 34 timer. Til Aftenposten sier leder Helge Lurås at hovedhensikten bak YFO vil være å sikre personer som kritiske til «ikke-vestlig kultur og advarer mot den inntog i det frie, liberale Vesten» en tilgang til debatten.

– YFO vil være en organisasjon for en gruppe mennesker som nå opplever at det ikke er reell ytringsfrihet for folk med deres meninger, sier Lurås til avisen.

Han sier han opplever at stadig færre ting blir diskutert i offentligheten, og at en i YFO vil få folk til å reflektere over denne utviklingen og samtidig få føle at de ikke er alene om sine meninger.

LES MER: – Si ja til Resett-redaktør i Redaktørforeningen

Økonomi

Generalsekretær for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn Ingrid Rosendorf Joys har liten tro på at YFO vil bli anerkjent som livssynssamfunn.

– Jeg synes det virker litt aparte. For meg fremstår det ikke som et livssynssamfunn, men som en interesseorganisasjon og som et grep for å utløse offentlige midler.

– Peker Lurås med dette på at det er problematisk i at livssynssamfunn får støtte som andre organisasjoner ikke får?

– Den norske modellen innebærer at mange ting finansieres over skatteseddelen. Og det finnes andre støtteordninger for organisasjoner som ikke er tros- og livssynssamfunn.

LES MER: Vil nå meningsmotstandere med innvandringskritisk nettsted

Paradoks

Ekspert på ytringsfrihet og jurist, Anine Kierulf, stusser over Resett-redaktørens argumenter for å opprette YFO.

– YFO fremstår litt pussig i et ytringsfrihetsperspektiv: Det skal beskytte én type ytringer – kritikk av ikke-vestlig kultur – mot det ubehag man kan føle når ens kritikk møtes av motytringer. Det er omtrent det motsatte av begrunnelsen for ytringsfrihet. At sannhetssøken og demokrati best oppnås gjennom friest mulig meningsbrytning, sier Kierulf.

NTB / Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter