Det er for få seriøse stemmer i innvandringsdebatten, mener Nina Hjerpset-Østlie.
Derfor tror hun det er plass til hennes nettsted blant de etablerte innvandringskritiske nettsidene. Til oppstarten av Gjenstridig.no har hun fått 100.000 kroner fra Fritt Ord.
– Hva skiller deg fra de stemmene vi allerede hører på dette feltet?
– Jeg prøver å bruke å bruke litt humor i formidlingen. Skrivestilen og tilnærmingsmåten min skiller meg fra de andre, sier Hjerpset-Østlie.
– Skiller standpunktene dine seg fra de andre nettstedene?
– Mitt mål er å snakke med folk som er uenige med meg. Vi må komme fram til en felles virkelighetsbeskrivelse i innvandringsdebatten. For å komme fram til kompromisser og løsninger, trengs det et normalt ordskifte mellom oss og de innvandringsliberale, sier Hjerpset-Østlie.
Les også: – Veldig mange ekstremt grove uttalelser
En av flere
Det finnes allerede profilerte innvandringskritiske nettsteder som Document.no, Resett.no og Rights.no. De har fått betydelig mediedekning, og nettstedenes profiler figurerer i debattprogrammer som Dagsnytt 18.
Disse nettstedene har et mål om å være en motvekt til den tradisjonelle pressen. Samtidig har de gjentatte ganger fått kritikk for ikke å følge vanlig presseskikk, og for å polarisere debatten. Dette til tross for at Helge Lurås, redaktør for Resett.no, flere ganger har hevdet at et av målene for nettstedet hans er å unngå en polarisering av innvandringsdebatten.
Les også: Refser Frp-dekning
Topp- og lavpunkt
Hjerpset Østlie huskes av mange for at hun i 2013 avslørte at NRK i en reportasje ikke omtalte alvorlige lovbrudd begått av en romani-kvinne. Den mye omtalte «romkvinne-saken» førte til at NRK fikk refs fra Pressens faglige utvalg.
– Er lignende avsløringer noe du ønsker at Gjenstridig.no skal bidra med?
– Det var en fjær i hatten, ja. Men du kommer jo ikke over så mange slike saker i løpet av et liv, sier Hjerpset-Østlie.
– I fjor la du deg paddeflat etter å ha skrevet på Facebook at Leo Ajkic «er en islamist. Punktum. Jeg har ikke sett noe som helst som motbeviser det. Og da er han et problem». Hva har du lært av den saken?
– Driter jeg meg ut, så må jeg ta ansvar for det og be om unnskyldning. Det har jeg ingen problemer med, sier Hjerpset-Østlie.
Les også: Flytter nettdebattgrenser
Kommentarfelt
Mange har hevdet at de innvandringskritiske nettsidene har hatt utfordringer med kommentarfelt preget av grovt språk og usaklige påstander.
– Hva skal du gjøre for å unngå det på Gjenstridig.no?
– Det er umulig å unngå det verste. Jeg har jobbet med å moderere kommentarfelt i 13 år. Det må sies at kommentarfelt er langt bedre enn sitt rykte. Mange kunnskapsrike personer bidrar i debatten. Men selvfølgelig har vi den sinte delen av kommentarfeltene også. Noen er kjempesinte for en rekke ting, andre er direkte ondsinnede, sier Hjerpset-Østlie.
– Hvordan skal du håndtere de «ondsinnede»?
– Vi får varsler på ord som «landsforræder». Det er greit hvis du bruker det om Vidkun Quisling. Men du er langt borti hampen hvis du kaller ungdommene på Utøya for det samme. Men det er vanskelig å holde orden på kommentarfeltene, og noen ganger feiler vi, sier Hjerpset-Østlie.
Pessimistisk
Hun mener mange som deltar i innvandringsdebatten frykter å miste jobben, og tror at hun selv ville fått problemer med å finne seg ny jobb. Hun angrer likevel ikke på at hun har brukt over et tiår på Document.no, Rights.no og nå Gjenstridig.no.
– Blir du noen gang lei av det du driver med?
– Jeg blir litt pessimistisk av å drive med problemstillinger knyttet til innvandring. Innimellom er jeg dritt lei. Jeg vurderte en stund å slutte med hele greia og søke jobb på Christiania Glassmagasin. Men etter to dager der jeg tenker på å slutte, så må jeg tilbake, sier Hjerpset-Østlie.