Nyheter

Ingen abortfred fra Ap

Jonas Gahr Støre varsler at Erna Solberg ikke vil få fred i abortsaken. Aps leder mener statsministerens signaler kan gi press for fri abort til uke 18.

– Statsministeren har nå skapt en usikkerhet som treffer kvinner hver dag, sier Støre, som overfor Vårt Land varsler fortsatt kjør i abortsaken.

For andre uke på rad brukte Støre og en rekke Ap-profiler Stortingets spørretime til å øke presset mot Erna Solberg og signalene om mulige endringer i abortloven.

De kom fra Solberg – som Høyres leder – under KrFs veivalg. Solbergs åpning for å samtale med KrF om endringer i paragraf 2c og om tvillingabort, ble brukt av høyresiden i partiets kamp.

I opposisjon og kvinnebevegelse økte derfor frykten for at en regjeringsdannelse ville endre på selvbestemte rettigheter i dagens abortlov. Forrige helg gikk tusenvis av kvinner samlet til protestmøter og tog i en mengde norske byer.

LES OGSÅ: Historisk barneløft – budsjettraseri i Frp

Ressurssterke

Støre tok opp tråden fra forriges røde spørretimeraid mot Solberg. Da poengterte Solberg sterkt at hun svarte som Høyre-leder – og ikke som statsminister.

Støre sa at han i forrige runde forsto henne slik at en mulig lovendring i paragraf 2c kan føre til at kvinner som bærer et alvorlig sykt foster etter 12 uke må begrunne abort ut fra sin egen livssituasjon.

– Om kvinnen er ressurssterk, har en stabil jobb og familie, trygt nettverk og har en livssituasjon der ikke noe tilsier at hun ikke kan ta vare på et alvorlig sykt barn: Vil hun da få innvilget abort, spurte Aps leder.

Til uke 18?

Og om dessuten blir slik at antall aborter ikke antas å bli færre – og kvinnes egne interesser skal vektes opp – mener Støre man «nærmer seg fri abort frem til uke 18».

Han gjentok dette i samtale med Vårt Land etter spørretimen.

– Det paradoksale er at den praksisen statsministeren åpner for, kan øke presset i samfunnsdebatten: Flere partier kan heller bli for innføring av en generell adgang til fri abort i 18 uker, sier Støre.

– Men det er Ap imot?

– Vi er i utgangspunktet imot. Men hvis 2c forsvinner, så vil denne debatten komme, tror Støre.

LES OGSÅ: Ap-Støre åpner døren for skuffede KrF-velgere

Fortsetter debatten

Ap er på ingen måte ferdig med å konfrontere Solberg og regjeringen hennes om endringer i dagens abortlov.

– Så det vil dere fortsette med?

– Ja, for når det skapes uklarhet rundt en lov som er et grundig, gjennomarbeidet kompromiss, med lavt konfliktnivå og som bidrar til at aborttall går ned, så har statsministeren skapt usikkerhet, svarer Støre.

Han poengterer at nøkkelen til å få ned aborttalene handler om virkningsfulle tiltak for å få ned antallet uønskede svangerskap.

LES OGSÅ: Slik forklarer Ropstad toppmøtet med Solberg

«Langt fra sikkert»

Solberg gjentok at endringer i abortloven ikke er regjeringens politikk og at hun ikke har gjort annet enn å svare på om hun var åpen for å samtale om abortloven.

Men overfor Stortinget lød det mer forbehold om tematikken enn uken i forveien:

– Det er langt fra sikkert at vi blir enige om å gjøre endringer i paragraf 2c, sa Solberg.

For når fire partier skal forhandle er utfallet ikke gitt. Hun ser ikke bort fra at spørsmålet om å endre diskriminerende ordlyd i paragrafen kan endre annerledes:

– Det kan godt tenkes at det ikke er der løsningene ligger, i forbindelse med forhandlingene, sa Solberg.

I forrige spørretime gjennomførte representanter fra Ap og SV et raid mot Solberg, helseminister Bernt Høie og utenriksminister Ine Eriksen Søreide i abortsaken Over halvparten av de 28 spørsmålene ble brukt til å pepre henne og de andre statsrådene i den nye abortstriden.

Men det er i følge Solberg først etter at en eventuell, ny regjeringsplattform er på plass hun kan gi klarere svar i Stortinget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter