Nyheter

Inviterer Assad-tilhenger

For andre gang har et Rødt-lokallag invitert Kari Jaquesson til å holde foredrag om krigen i Syria. Det skaper sterke reaksjoner innad i partiet.

– Det hun gjør er nesten en parodi på det enkelte ML-folk gjorde på 70-tallet, sier Ronny Kjelsberg, fylkesleder i Sør-Trøndelag Rødt.

25. november skal Kari Jaquesson være innleder på et medlemsmøte i Raudt Vågsøy om Syria-konflikten. Den tidligere trimdronningen har reist til Syria ved to anledninger. Dette er reiser som har blitt kritisert for å ha vært i regi av Assads regime.

– Rødt har et alvorlig tullingproblem, mener konspirasjonsteoriekspert John Færseth.

Nekter for gassangrep

I juni ble Jaquesson engasjert som innleder på et medlemsmøte i Strinda Rødt, et bydelslag i Trondheim. Foredraget hennes, med tittelen «Hva skal vi mene om krigen i Syria?», inneholdt blant annet påstander om at hjelpeorganisasjoner som De hvite hjelmene er avdelinger i Al-Qaida.

På spørsmål fra salen om hvorvidt Assad-regimet benytter seg av gassangrep, skal Jaquesson ha svart at hun hadde møtt mennesker som «aldri hadde hørt om noe gassangrep».

– Hun baserer seg på sterkt konspiratoriske kilder, som nå backes opp av russiske propagandamedier. Det synes tydeligvis enkelte lokalt tillitsvalgte i Rødt er greit, sier John Færseth.

Han mener flere tillitsvalgte og aktivister i partiet er villige til å tro på det meste, så lenge det er antivestlig eller antiimperialistisk.

Vil ikke kommentere

Daniel Henriksson, lokallagsleder i Raudt Vågsøy, svarer Vårt Lands spørsmål på SMS:

«Når det gjelder møtet i helgen, så har vi ikke noe å komme med her i forkant. Vanskelig å kommentere møtet når møtet ikke har vært ennå.»

Han er imidlertid åpen for å diskutere møtet i etterkant.

Jaquesson selv svarer på påstandene fra Færseth og Kjelsberg via e-post.

«Det er mitt inntrykk at slike luftige utsagn nærmest kommer som ren refleks fra disse to mennene. Det kan jo tenkes at Færseth og Kjelsberg er mest opptatt av meg som person. Ingen av dem har noensinne kommet meg direkte i tale eller argumentert på sak. Færseth tok til og med landeveien fra Oslo til Trondheim for å høre på meg i Strinda, men stilte ikke ett eneste spørsmål.»

Ikke på linje

– Kari Jaquesson er ikke på linje med Rødt i synet på Syriakrigen. Vi støtter ikke Assad, skriver partisekretær Benedikte Pryneid Hansen per e-post.

Partisekretæren viser også til et avisinnlegg partileder Bjørnar Moxnes og internasjonalt ansvarlig Marianne Gulli skrev i Klassekampen i juni. «Rødt er tydelige på at Assad-regimet er et diktatur som vi ikke støtter, og at protestene for demokrati i kjølvannet av den arabiske våren var rettferdige,» skrev duoen den gangen.

I telefonintervju med Vårt Land konstaterer Pryneid Hansen igjen at partiet er uenige med Jaquesson om Syria-politikken, men mener partiets sentrale organer ikke trenger å rydde opp i saken.

Kunne gjort mer

Færseth mener imidlertid partiets sentrale organer kunne gjort mer.

– Konspirasjonsteoriene er ikke representative for verken partiets politikk, eller velgerne deres. Men partiet sentralt virker ikke å kunne, eller kanskje ikke ville, ta tak i dette.

«Mange i Rødt reagerer sterkt på at lokallaget har invitert Kari Jaquesson til å innlede, og er bekymret for at folk tror Jaquesson og Rødt mener det samme. For det stemmer jo ikke. Lokallagene står fritt til å invitere innledere, også folk som ikke er enige med Rødt, men da er det viktig at ulike syn kommer til orde,» svarer Pryneid Hansen per e-post.

Flere partier

Også andre partier har opplevd at lokallag inviterer kontroversielle innledere. Forfatteren Per Haakonsen holdt foredrag på et medlemsmøte i Sarpsborg KrF i januar 2012.

Der uttalte han blant annet at terroren på Utøya sommeren før, og Alexander Kielland-ulykken i 1980, var advarsler fra Gud, på grunn av Norges dårlige forhold til Israel. Den gangen kalte partileder Knut Arild Hareide uttalelsene «helt uakseptable».

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter