Nyheter

Åpner tilsynssak mot Misjonen Jesus Leger

Stiftelsestilsynet frykter Misjonen Jesus Leger har brutt både loven og egne vedtekter. Politiet vurderer å starte etterforskning

Mandag formiddag sa Siw Heggedal Longvastøl, avdelingsdirektør i Stiftelsestilsynet, til Vårt Land at tilsynet enda ikke hadde åpnet tilsynssak mot stiftelsen Misjonen Jesus Leger (MJL), som ledes av mirakelpredikanten Svein-Magne Pedersen.

Samme ettermiddag gikk det derimot ut et brev til MJL der styreleder og frontfigur Pedersen fikk beskjed om at det er åpnet tilsyn: «Stiftelsestilsynet er blitt kjent med flere forhold i stiftelsen Misjonen Jesus Leger, der det stilles spørsmål ved om noen av disse forholdene er i strid med lovkrav og rammer gjeldende for norske stiftelser.»

LES MER: Statlig vaktbikkje overvåker Svein-Magne Pedersen

Giverbønner

Bakgrunnen for at det åpnes tilsyn er VGs avsløringer: «Mirakelpredikant Svein-Magne Pedersen (70) ber om penger, så han kan gi mat til 900 barn på et barnehjem i India. VG dro til barnehjemmet. Der var det ingen barn. Bare kuer», forteller avisen.

Så sent som 15. september i år ba Pedersen om gaver, fordi stiftelsen Misjonen Jesus Leger hadde «2.000 munner å mette i India» på sine «24 barnehjem», skriver VG.

Pedersen har også fortalt giverne at MJL støtter 200 spedalske i India med et måltid per dag. VG fant de spedalske, som opplyser at de får all mat av myndighetene – ikke Svein-Magne Pedersen og MJL

Forvaltning

I brevet skriver Stiftelsestilsynet at de har fulgt medieoppslagene om MJL fra i sommer og fram til nå. Ut fra opplysningene som kommer fram sier tilsynet at det «kan foreligge risiko for brudd på Stiftelsesloven og stiftelsens vedtektsfestede bestemmelser». Derfor åpner Stiftelsestilsynet nå tilsynssak.

Tilsynet skal nå se nærmere på to konkrete forhold: Om styret i MJL «sikrer en forsvarlig forvaltning av stiftelsen Misjonen Jesus Leger», og om «stiftelsens midler utdeles og realiseres i samsvar med stiftelsens formål».

Medieoppslag

I styret i MJL sitter både Pedersen, som styreleder, og kona. Nå har de fått en knapp frist for å svare på Stiftelsestilsynets undersøkende spørsmål, 10. desember.

Stiftelsestilsynet viser til medieoppslag om blant annet teletorgtjenester, støtte til samarbeidspartnere i India, barnehjemsdrift – og «stiftelsens aktiviteter» i Vancouver i Canada. I går skrev VG at Pedersen «har i en årrekke leid ut sin private villa i Vancouver til sin egen organisasjon i Canada».

Til Vårt Land mandag sa avdelingsdirektør Siw Heggedal Longvastøl i Stiftesestilsynet at de får tips fra allmennheten, følger med i media – og gjør egne undersøkelser.

Tirsdag opplyste Agder politidistrikt til VG at de vurderer å starte etterforskning av MJL. Leder for retts- og påtaleenheten, Terje Skaar, sier til avisen av de «kommer til å gjøre noen undersøkelser i den forbindelse», men han vil ikke si hvilke:

– Det er naturlig for politiet etter de VG-oppslagene som har vært å gjøre undersøkelser om det er foregått straffbare forhold – men hva vi gjør, kan jeg ikke varsle i offentligheten på forhånd.

LES MER: Tror på en annen helbredelse

Taus

Vårt Land var i går i kontakt med Misjonen Jesus Leger, men styreleder Svein-Magne Pedersen besvarte ikke Vårt Lands forespørsel om intervju.

Til avisen Fædrelandsvennen sier Pedersen at han ikke visste at barna hadde flyttet, og at barnehjemmene MJL har samlet inn til sto tomme.

– Vi må være mer forsiktige og sjekke mer, sier MJL-sjefen.

Om tilsynssaken som nå er åpnet sier han dette til Fædrelandsvennen:

– De må gjerne granske oss. Vi har veldig god samvittighet.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter