Nyheter

– Slå ring om kirkeasyl

Kirkeasyl og maktbruk bør inngå i regjeringsforhandlingene, mener KrFs stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold, som viser til Fitjar-saken.

– I en forhandlingssituasjon må KrF stå fast ved å verne kirkeasyl. Vi har kritisert regjeringen for å ville avvikle det. Det handler om respekt for den aller siste mulig­heten folk har for å få prøvd ­sakene sine på nytt, understreker KrFs ­familiepolitiske talsmann Geir ­Jørgen Bekkevold til Vårt Land.

Han mener det i forhandlinger om kirkeasyl bør slås fast at myndighetene skal være «ytterst forsiktig med maktbruk» dersom de går til pågripelsesaksjoner i kirkebygg, særlig der barn er involvert.

Traumer

Bekkevold viser til Fitjar-saken som blant annet var omtalt i Vårt Land mandag, som eksempel på at politiet bør være mer varsomme når barn er ­involvert i slike aksjoner. Den afghanske barnefamilien som sitter i kirkeasyl i Hønefoss, sier de sliter med traumer etter at ­politiet pågrep dem i kirkeasyl på Fitjar i Hordaland i vinter.

– De barna kunne vært den opplevelsen foruten, og politiet burde brukt mer varsomhet. Vi har ikke et vel av kirkeasylanter i Norge. De som bruker kirkeasyl har det som siste mulighet, sier Bekkevold.

I likhet med KrF, er heller ikke Venstre villig til å rokke ved ­kirkeasylet.

– Venstre er tindrende klar på dette. Kirkeasylinstituttet er en del av vår kristne humanistiske kulturarv, og en del av det etablerte systemet. Det ansees for å være en slik sedvane at vi ­mener det skal beholdes, sier partiets innvandringspolitiske tals­person, Abid Raja.

Han er derimot trygg på at ­politiet følger lover og regler i pågripelsesaksjoner mot kirke­asylanter.

– Jeg har selv jobbet som politi­advokat i Politiets Utlendings­enhet (PU), og jeg vet at de aller fleste gjør alt de kan for å gå fram på en human og rettssikker måte. Det vil alltid oppleves som brutalt når politiet henter barn, sier Raja, som understreker at han kommenterer på et generelt grunnlag.

– Bør avskaffes

Samtidig som Høyre fortsatt ønsker å avvikle kirkeasyl, vil de ikke gi politiet tillatelse til å hente mennesker i kirkerom.

– Hovedregel er at av respekt for kirken så skal ikke politiet ta seg inn å hente mennesker der. Utgangpunktet for kirkeasyl er at kirkerommet har spesiell status. Denne praksisen ser vi ikke noe behov for å endre, sier stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H) i kommunalkomiteen. Hun vil ikke kommentere 
regjerings­forhandlingene.

Frps innvandrings­politiske talsmann, Jon Helgheim, er derimot helt tydelig på at ­partiet ­mener kirkeasyl bør avskaffes, og at politiet med det bør kunne få ta seg inn i kirker.

– Frp har det samme standpunktet som tidligere. Det er ­ingenting som tilsier at man bør beholde kirkeasylet. Vi har et rettssystem i Norge. Selv Unge Venstre som i høst vedtok å oppheve instruksen om kirkeasyl, har forstått det, mener Helgheim.

Han mener det er svært få ­saker der det har vist seg at ­norske myndigheters avgjørelser har satt liv og helse i fare, og han mener politiet bruker nødvendige metoder når de går til pågripelsesaksjoner mot kirke­asylanter der barn er involvert.

– Det er bare å oppheve den instruksen om at politiet ikke kan gå inn i kirker og hente ut asylanter. Det er foreldrenes ­ansvar å følge loven og for ikke å sette barna i en slik situasjon. Det at politiet må jakte på for­eldrene – det kunne vært unngått, understreker Helgheim.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter