Nyheter

– Nå er det bare tomt

Rød side tynges av tårer og skuffelse etter tapet om KrFs veivalg. Nå kommer utmeldingene, forteller de.

– Jeg har allerede fått meldinger fra gamle og nye medlemmer som melder seg ut. Sånn tror jeg vi må innse at det blir. Da tenker jeg: Hva da om et par år? Hvilken styrke har KrF da, undrer en skuffet Solveig Sollie.

Selv etter en lang debatt og forhåndsoversikter om blått flertall, har rød side vanskelig for å fatte resultatet av KrFs skjebnemøte.

LES OGSÅ: Blå side vant KrFs skjebnevalg

Kjemper med tårene

Hilde Ekeberg var sentral på rød side i kampen om KrFs veivalg. Nå kjemper hun med tårene etter at den blå siden vant med 98 mot 90 stemmer. Det var det flere som gjorde i minuttene etter møteslutt.

– Nå er det bare tomt. Man er jo fysisk sliten. Man har holdt på i nesten fem uker. Det er liksom ikke så mye igjen. Så det er litt mye, sier sentralstyremedlemmet fra Oppland.

– Vi var jo forberedt på at det kunne gå den veien. Men det er noe annet å forholde seg til det faktiske resultatet.

LES OGSÅ: Melder seg ut hvis de blå vinner

– Rogaland avgjorde

Det var mange mutte fjes blant de røde delegatene etter KrFs historiske landsmøte. De har mye å fordøye.

KrF bryter valgløftet sitt og går for første gang i regjering med fløypartiet Fremskrittspartiet. Og partileder Knut Arild Hareide går av når en regjeringserklæring eventuelt er klar.

Fire stemmer skilte blå fra rød side:

– Jeg føler meg litt matt, klarer nesten ikke å tenke klart. Dette hadde ikke vært resultatet hvis Rogaland hadde valgt sine delegater på samme måte som de andre fylkene, sier Solveig Sollie, «kontantstøttens mor»

Som første fylkeslag ut valgte det blå flertallet i Rogaland en nær helblå delegasjon. Rød side har ment seg snytt for fire delegater fra KrF-bastionen. Alle andre fylker valgte delegasjoner som speilet meningene på fylkesårsmøtene.

Rogaland mener derimot at de fattet en demokratisk avgjørelse, at de er underrepresentert i landsmøtesalen sammenlignet med stemmetall og at oppfordringen fra ledelsen om å velge representative delegasjoner kom for seint. Rød side advarte på forhånd om følgene av at lokallag og fylkeslag «overkjører mindretallet».

Sollie hadde håpet at «noen av delegatene kanskje ville tenke seg om litt» på fredagens ekstraordinære landsmøte. Slik gikk det ikke. Blå side vant med én stemme mindre enn antatt. Den gikk ikke til rød side, men ble blank.

LES OGSÅ: Eksperter: Sår vil gro sakte etter KrFs veivalg

Bondevik utelukker ikke omkamp

Sollie talte på vegne av æresmedlemmer som Kjell Magne Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland i debatten før avstemningen. De gikk inn for å følge Knut Arild Hareides anbefaling om å søke regjeringsmakt med Ap og Sp.

– Jeg er veldig skuffet, sier Kjell Magne Bondevik til Vårt Land utenfor møtesalen.

– Jeg hadde tro på partilederens forslag. Han staket ut en vei som jeg tror innholdet et stort vekstpotensial. Det gikk jo nesten, men nå kan vi ikke annet enn å ønske de som skal forhandle lykke til og håpe partiet går videre mest mulig samlet, fortsetter den tidligere statsministeren.

Hvordan skal de klare det?

– Jeg synes det begynte bra her. Både partiledelsen og andre har opptrådt respektfullt og understreket at de ville fortsette å samarbeide internt. Det håper jeg forplanter seg utover i partiet.

– KrF kan havne på det blå laget i lang tid. Hva tenker du som sentrumsentusiast om det?

– Vi får se hva som skjer ved stortingsvalget i 2021 eller om noe skjer før det. Det skal en heller ikke utelukke. En skal aldri si aldri i politikken, sier Bondevik.

LES OGSÅ: Slik ryster KrF-dramaet de andre partiene

Lunde: Må gå videre

Sentralstyremedlem fra Oslo, Erik Lunde, støttet også Hareide.

– Dette var et ganske forventet utfall. Men selvfølgelig er det mange som er skuffet her i dag, som ønsket et annet utfall. Det gjelder også meg. Men nå tenker jeg vi må ta til oss det Knut Arild sa på slutten. Det er viktig at de som nå vant fram viser raushet, og de av oss som var i mindretall respekterer at nå har partiet tatt et valg, og nå må vi gå videre.

– Er du bekymret for partiet? Hareide fremstilte det som et skjebnevalg for KrF?

– Jeg tror det gjenstår å se. Nå må vi få samlet oss litt og se hvordan dette blir.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter