Nyheter

Ap løfter seg i KrF-debatt

I Vårt Lands oktobermåling går Arbeiderpartiet klart frem og får bestenotering siden før valget. Valgforsker Johannes Bergh tror Aps rolle i KrFs veivalg løfter partiet.

I Norstats oktobermåling for Vårt Land får Ap en solid opptur med en oppslutning på 28,7. Dette er en fremgang på 2,1 prosentpoeng og er den beste oppslutningen partiet har hatt siden før valget i 2017.

Dersom valget ble avholdt i dag, ville partiet økt oppslutningen med 1,3 prosentpoeng fra forrige valg, og rødgrønt flertall ville tatt makten i landet.

Valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh, tror KrFs veivalg gjør at en Ap-ledet regjering igjen har blitt en mer aktuell problemstilling for norske velgere.

– Ap fremstår nå som et parti som kan lede en regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister. Dette kan slå positivt ut for partiet, sier han.

LES MER: Gahr Støre: – Jeg vil bestemt avvise at Ap står for avkristning

Vil ha endring

Mens Ap blir skjøvet frem som en troverdig utfordrer til en blåblå regjering som følge av KrFs veivalg, kan oktobermålingen tyde på at regjeringspartiene blir utsatt for velgertretthet.

– Regjeringen er nå inne i sin andre periode, og Erna Solberg har hatt fem år som statsminister. Da er det ikke unaturlig at velgerne ser positivt på forandring, mener Bergh.

Hele 40.000 av Aps velgere kommer denne måneden fra Høyre.

– Det er nesten som en naturlov. Det er virkelig en helt generell trend at regjeringer mister oppslutning over tid. Nå klarte Solberg å bli gjenvalgt, men ingenting varer evig, sier valgforskeren.

ANALYSE: Krisetall etter Hareide-bølgen 

###

Unngår polemikk

Også andre hendelser den siste tiden kan bidra til å forklare Aps solide oppslutning. Forrige uke uttalte Erna Solberg til VG at hun var villig til å forhandle endringer i abortloven, dersom KrF går for en borgerlig regjering. Utspillet skapte bråk utenfor partiet Høyre, så vel som i egne rekker. Så langt har Ap unngått å blande seg tydelig inn i KrFs politikk.

Bergh mener at Ap fremstår som et mer troverdig alternativ når de unngår å havne polemikk med KrF i denne typen spørsmål.

– Denne type saker vil bli veldig vanskelig for et fremtidig samarbeid mellom KrF og Ap, men akkurat nå tjener Ap på å holde seg unna, sier Bergh.

LES MER: KrF-toppene i nærkamp om klassiske verdier

Interessant stabilitet

Valgforskeren noterer seg at etter en lang periode preget av metoo-skandaler og en mislykket valgkamp, ser Ap ut til å ha funnet tilbake til normalformen.

– Partiet har vært i en permanent krise hele vinteren. De har ikke fått snakke så mye om egen politikk. Gallupresultatene er normalsituasjonen og er ikke rekordhøyt til Ap å være, sier Bergh.

Bergh påpeker at på tross av dramatiske tider i norsk politikk, preges målingen lite av KrFs veivalg. Den generelle trenden er stor stabilitet.

– Det mest interessante er at selv om det skjer mye i norsk politikk for tiden, ser ikke velgerne ut til å endre oppfatning i særlig grad, sier han.

LES MER: Tror Støres gudstro kan tippe tvilerne

Glad for måling

– Det er kjekt å se en måling som peker rett vei for Ap, sier nestleder i Ap, Hadia Tajik.

Hun mener målingen henger sammen med at partiet de siste månedene har fått til viktige politiske resultater, blant gjennom flertall med KrF.

Tajik lister opp ideelle aktører innenfor barnevern og sykehjem, gode arbeidsvilkår for faste ansettelser og gode forhold i arbeidslivet, som eksempler der partiet har fått gjennomslag sammen med KrF.

– Dette er gjennomslag som jo har betydning for folk flest, sier hun.

Hun mener målingen viser at velgerne ser mot et parti som står for fellesverdier, og at det ikke er opp til den enkelte å kjempe sine egne kamper.

– Har partiet tjent på å holde seg unna kontroversielle temaer i KrFs politikk?

– For oss er det viktig å snakke om hva som er politikken vår. Vi har ikke vært redd for å vike unna relevante politiske debatter. Vi er ærlige på hva velgerne får, sier hun.

###

Mattis C. O. Vaaland

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter