KrF-ledelsen er ikke overrasket av tallene som viser at det er flere KrF-velgere som misliker Frp enn SV.
– Vi vet at Frp er det partiet utenom Rødt som står lengst fra oss, sier partileder Knut Arild Hareide.
Han mener tallene først og fremst er et uttrykk for politisk avstand mellom partiene. Men han tror det også kan knyttes til Frps retorikk mot KrF.
– De har gitt oss ansvar for terroraksjoner, at vi sleiker imamer opp etter ryggen, og er et tulleparti uten ryggrad. I går sa en av deres stortingsrepresentanter at vi kommer med hatretorikk, sier Hareide.
Les også: Hareide gruer seg til landsmøtet
Individ og kollektiv
KrF-velgerne har også blitt mer skeptiske til Frp de siste årene, viser Norsk medborgerpanels tall. Det kan skyldes at Frp og KrF er to partier som drar i hver sin retning, mener Hareide.
– Frp har et individualistisk, liberalistisk prosjekt, sier Hareide.
Men det betyr ikke at Frp overhodet ikke er opptatt av de rundt seg, mener han.
Les også: Frykter ødeleggende prosess
Ap eller Frp
Undersøkelsen viser også at KrFs velgere foretrekker Høyre foran Ap.
– Det forstår jeg, og jeg vil stille meg bak den kategorien som mener at et sentrum/høyre-samarbeid er å foretrekke, sier Hareide.
Men valget mener han nå står mellom Ap eller Frp som regjeringspartnere.
Les også: Agder KrF er blått, men blåtonene er mange. Vårt Land dro på roadtrip fra Flekkerøy til Åmli
Tidspunktet
Kjell Ingolf Ropstad, nestleder i KrF, mener resultatene fra Nettavisens måling kan ha blitt påvirket av tidspunktet den er gjort på.
– Det kan være at velgerne har endret syn etter det Knut Arild har sagt, og at velgere som er borgerlig innstilt for øyeblikket svarer at de ville stemt noe annet enn KrF, sier Ropstad.
Om tallene fra medborgerpanelet som er gjort i vår, påpeker han at motstanden mot Frp er kjent.
– Våre interne undersøkelser viser at når vi blir spurt hvem vi kan sitte i regjering med, kommer Høyre, Sp og Venstre. Deretter kommer Ap. I en annen undersøkelse vi har gjort kommer Frp høyere enn Ap, sier Ropstad.
– Frp på innsiden
– Jeg tror ikke det er automatikk i at avskallingen blir mindre på venstresiden eller at potensial er større der. Det er jo interessant at ungdomspartiet vårt har pekt på Høyre, sier Ropstad.
Han får støtte fra KrFU leder Martine Tønnessen:
– Hvis vi går inn i Solberg-regjeringen vil vi ha Frp på innsiden, og vi vet hvor vi har dem. Hvis vi velger Knut Arilds løsning, vil vi ha fløypartiet SV på utsiden. De vil dermed ha vetomakt og veldig stor innflytelse på regjeringen.
LES OGSÅ: Nye tall: KrFs velgere liker Frp dårligere enn SV
Glemt er tilgitt
En annen tilhenger av å gå inn i Solberg-regjeringen er sentralstyremedlem Tove Welle Haugland. Hun tror grunnen KrF-velgerne misliker Frp mer enn SV fordi de husker samarbeidet med Frp bedre.
– Det gjør at KrF-velgerne nok husker for eksempel Listhaugs uttalelser bedre enn uenighetene vi har hatt med SV, sier Haugland.
Erik Lunde, fast møtende vara til sentralstyret, mener den store skepsisen til begge partier er helt typisk for KrF.
– For kristendemokrater har det alltid vært viktig å finne en vei mellom konservatisme og sosialisme. Det kan tenkes at det er en del verdisaker der velgerne føler avstand til Frp, mens det er en del saker der vi har funnet sammen med SV, blant annet miljø- og solidaritetsspørsmål, sier Lunde.