Nyheter

Alltid engasjert

Miljøet og naturen, Venstre, en kirke for alle - og Vårt Land. Odd Einar Dørums engasjement har vært mangfoldig, men alltid sterkt.

Helt fra han lenket seg fast for å hindre utbyggingen av Mardøla i 1970 har Dørum vært en aktivist. Men stort sett har aktivismen hans skjedd innenfor systemet, også fra maktposisjoner som statsråd.

Dørum kan nesten virke hyperaktiv, alltid opptatt av noe - og kjent for å snakke fort for å få sagt alt han har på hjertet. Men han kjenner godt til livets mørkere sider. Han har opplevd de helt store nedturer, og han har hele livet kjempet med og lært seg å leve med angst. Det er med på å forklare at han alltid har omtanke for de som ikke fikser livet.

LES OGSÅ: Dørum til topps i Oslo

Opp og fram

På 70-tallet var Venstre et irrgrønt miljøparti, og miljøaktivisten Dørum gjorde karriere. Han ble stortingsrepresentant i 1977 og leder i Venstre i 1982. Men under hans ledelse gikk Venstre på sitt store nederlag og falt ut av Stortinget i 1985. Dørum hadde latt seg avbilde som brudgom til Gro Harlem Brundtland, og endte som forsmådd frier.

De fleste mente at historien var over for vårt eldste politiske parti. Men Dørum mistet ikke troen. Han sto på for partiet og kom tilbake som leder i 1992 - for så å bli statsråd i Kjell Magne Bondeviks to regjeringer.

Dørum er sosionom av utdanning, og da han gikk av som partileder i 1985, ble han ansatt i Kirkens Bymisjon. Der fant han seg vel til rette. Det førte også til et mer aktivt forhold til barnetroen. Under en gudstjeneste i Helligaandskirken på Strøget i København i 1987 kjente han det naturlig å gå til nattverd.

LES OGSÅ: Odd Einar Dørum var en viktig bakspiller da stat/kirke-forliket kom på plass.

Gir innspill

Allerede to år etter satt han i menighetsrådet i Skøyen menighet, og snart var også det kirkelige engasjementet betydelig. Han ble medlem av bispedømmerådet og Kirkemøtet i 1994. Etter at politiske verv kom i forgrunnen noen år, var han tilbake som aktiv deltaker på Kirkemøtet i 2016, der han var engasjert i Åpen kirkegruppe.

Dørum har alltid hatt en varm interesse for Vårt Land. Han har ofte fortalt oss hva han synes vi bør skrive, men aldri vært sur om vi ikke gjorde det. Vi gratulerer gjerne med 75-årsdagen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter