Nyheter

Frykter for kontantstøtten

Kristin Ørmen Johnsen (H) frykter Arbeiderpartiet vil finansiere nye velferdsløft for barnefamilier ved å økse kontantstøtten.

– Jeg er spent på om Jonas Gahr Støre vil bruke penger fra kontantstøtten til andre velferdstiltak for barn og familier, sier Kristin Ørmen Johnsen, Høyres leder i familie- og kulturkomiteen.

Tirsdag erklærte Støre at tiden for store velferdsreformer ikke er forbi. I sin tale til landsstyret ba partilederen partiets oppvekstutvalg vurdere ordninger som kan bedre barnefamilienes hverdag.

Midler

Johnsen mener Ap-lederen er lite konkret.

– Varsler han nye skatter, eller vil han bruke kontantstøtten på dette? spør hun

Støre viser til den svenske statsministeren Stefan Löfvens valgløfte om en ekstra ferieuke til barnefamiliene og kalte «sossarnas» forslag for interessant.

– Hvis jeg forstår Støre rett, er Ap opptatt av å minske det økonomiske gapet mellom barnefamilier. Men ekstra ferieuke vil ikke bidra til det, poengterer Johnsen.

På utvalgsbordet

Leder for oppvekstutvalget, Cecilie Knibe Kroglund, bekrefter tirsdag overfor Vårt Land at nye, brede velferdsordninger som dette diskuteres:

Gratis eller pristak på Aktivitetsskole (AKS) og SFO, gratis kulturskole og såkalte utstyrsbibliotek over hele landet. Utvalget leverer sin innstilling i januar neste år.

Men Kristin Ørmen Johnsen mener utvalget lister opp tiltak som allerede er innført av regjeringen med støtte fra KrF, deriblant utstyrsbibliotek.

Les også: Velferdsstatens fremtid: Målrettede velferdsordninger skaper mistro og uthules fort

Studentfamilier

Utvalget og Støre bør heller se på ordninger for studenter som blant annet mister foreldrepengeordningen, mener lederen for familiekomiteen. Hun vil ikke gi et konkret svar på hva Høyre vil gjøre, annet enn at de vil se på tiltak for denne gruppen.

– Høyre ønsker å prioritere studentfamiliene. Støre nevnte ikke gruppen som i størst grad faller utenfor, sier Ørmen Johnsen.

AKS og kulturskole

– Hva synes du om gratis AKS og kulturskole, som er oppe til diskusjon i utvalget?

– I dag har en del kommuner gratis kulturskole og reduserte satser på fritidsaktiviteter. Erna ga nylig kommunene marsjordre om at alle barn skal ha adgang til én gratis fritidsaktivitet.

Les også: Støre: Store løft for barn og familie

Hemmelighet

Det er ingen hemmelighet at Ap mener de kan bruke kontantstøtten mer virkningsfullt for barnas beste, likestiling og integrering, sier Ap-leder Støre til Vårt Land.

– Det er heller ingen nyhet at vi ikke har kuttet i skattene til de med mest fra før, og at vi heller bruker de pengene blant annet på gode velferdstiltak for familiene. Jeg er en forsvarer av universelle velferdsordninger som kan komme alle barnefamilier til gode, parerer Støre.

– Så dere vil ta fra kontantstøtten?

– Vi bruker pengene fra kontaktstøtten. Det gjør vi hvert år i vårt alternative budsjett. Og jeg må si at jeg smiler av at Høyre viser til Ernas marsjordre, sier Støre og utdyper:

– Norge styres ikke av marsjorder fra statsministeren. Kommunene må ha råd til å følge opp barn og unge på en god måte. Det holder ikke å gi ordrer dersom du ikke føler opp med ressurser, sier partilederen.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter