Nyheter

Samler ‘venstre-populister’ i Tyskland

Ny bevegelse vil samle venstre i Tyskland. Men den kan splitte i stedet.

«Vi må komme oss opp av sofaen og åpne munnen. Vår generasjon ble gitt frihet, rettssikkerhet og demokrati i gave. Vi trengte ikke kjempe for det – nå tar vi det for gitt i for stor grad,» sa Tysklands utenriksminister Heiko Maas til Bild am Sonntag.

Det var nok ikke denne refsen som gjorde at 65.000 mennesker samlet seg i den tyske byen Chemnitz mandag. Etter flere dagers demonstrasjoner med høyre-
ekstreme i flertall, samlet motstemmene seg til gratis konsert.

Maas tenkte kanskje heller ikke på «Aufstehen» (Stå opp) – en ny bevegelse på den ytre venstresiden i tysk politikk, som ble lansert i går.

Alternativ

Sahra Wagen-knecht er initiativtager og profilert politiker i sosialistpartiet Die Linke. Hun vil ha en samling til venstre for de som er ««misfornøyd med dagens politikk, som ønsker en fornyelse av velferdsstaten, og en fredelig utenrikspolitikk».

Hun og ektemannen og tidligere­ politiker Oskar Lafontaine, har lenge ivret for en alternativ bevegelse til AfD. Tyskland trenger en motvekt til høyre-­populistene, mener de. Kritikerne­ påpeker at det er et «skamløst frieri» til AfDs-velgere.

«Uærlig»

Wagenknecht vil jobbe mot «Merkels neoliberale politikk», og har anklaget hennes flyktningpolitikk for å være «uærlig og uakseptabel». Hun har også sagt at økonomiske flyktninger tar jobber fra tyskere med lave inntekter. Under lanseringen i går sa hun at folk ikke lenger føler seg representert av de partiene som er ved makten.

– I et land der 40 prosent av innbyggerne har mindre å rutte med enn for 20 år siden, trass i økonomisk vekst, virker ikke demokratiet lenger, sa hun.

Lafontaine og Wagenknecht har vært blant de mer innvandringskritiske frontfigurene i partiet Die Linke, noe de fikk pepper for under valgkampen i fjor.

Under valgnatten, da det ble klart at Die Linke hadde gått kraftig tilbake i tidligere Øst-Tyskland sa Wagenknecht at partiet har forholdt seg for passivt i flyktningpolitikken. Tidligere partileder Gregor Gysi reagerte kraftig: – Vi kan ikke innta halvhøyrepopulistiske standpunkter for å gjøre oss spiselige for arbeidere og arbeidsløse velgere. Det ville vært vår ende som venstreparti.

Die Linke har alltid stått spesielt sterkt i det som en gang var DDR. Ved valget i 2013 fikk de hele 28,5 prosent av stemmene. I valget i fjor ble resultatet kun 17,3 prosent. Og AfD overtok plassen som det nest største partiet i denne delen av Tyskland.

Protester

Da er det interessant å merke seg at lanseringen av Aufstehen, som skal være bevegelse på tvers av partigrenser, kommer på en spesiell tid i tysk politikk og samfunnsliv. Tyskland er rammet av høyreekstreme protester som sjokkerer og bekymrer. Oskar Lafontaine har sagt at protestmarsjene i Chemnitz kommer av mer komplekse årsaker enn «bare innvandring».

Misnøyen som har bygd seg opp, skyldes oppløsningstendenser i samfunnet rent generelt, ikke minst kutt i velferdsytelsene. Etter valget skrev han at den manglende støtten til partiet fra personer med lav inntekt er den feilede flyktningpolitikken. Han henvendte seg dermed til velgerne som satset på AfD, særlig i tidligere DDR.

Splitte?

Men spørsmålet er om en venstrepopulistisk bevegelse vil samle eller splitte en allerede skadeskutt venstreside. Tilhengerne hevder at det er på høy tid med en allianse hvor venstrekreftene slår seg sammen og utfordrer «evighetskansleren» Angela Merkel (CDU) og den sosialdemokratiske regjeringspartneren, SPD. I de 13 årene med Merkel har venstresida tapt både stemmer og selvtillit.

Kritikerne hevder det vil fragmentere venstresida, og dermed gjøre dem enda svakere i kampen mot høyrekreftene. At det for første gang siden krigen er et høyrepopulistisk parti representert i det tyske parlamentet, har endret den politiske dynamikken i Tyskland. Vil en populistisk samling til venstre splitte ytterligere, kan rommet for en enda sterkere ytre høyreside åpne seg.

Une Bratberg er kommentator i Vårt Land

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter