Nyheter

Venstre stuper og KrF faller

Venstres stup og KrFs nedgang gjør at regjeringen mister flertall.

Bilde 1 av 2

I Vårt Lands ferske måling ligger både Venstre og KrF under sperregrensen. Til tross for at Høyre holder stand, ville det blitt et regjeringsskifte dersom målingen hadde vært valg.

LES OGSÅ: Støre avblåser Ap-krisen

Lekker alle veier

Partiet som har aller størst grunn til bekymring, er regjeringens ferskeste parti, Venstre. De har en lojalitet på lave 53,6 prosent. Venstre ender på lave 3,0 prosent. Fallet på 2,1 prosentpoeng er utenfor feilmargin.

Bakgrunnstall viser at partiet lekker som en sil i alle retninger, men mest til de rødgrønne: SV har tatt i overkant av 7.300 velgere, Ap i underkant av 5.500, Sp i overkant av 4.400, mens MDG har tatt rundt 2.700.

Dette er venstreorienterte velgere som forlot partiet etter at det gikk i regjering med Frp. Høyre tar også en jafs av Venstre med 4.800 velgere. Mye av dette er trolig velgere som stemte taktisk ved forrige valg.

Under sperregrensen

KrF har heller ingen grunn til å glede seg over målingen, som ble tatt opp under homobråket i partiet. Partiet går tilbake 0,6 prosentpoeng og lander på 3,6 prosent, under sperregrensen.

Sp er KrFs største stemmetyv, og har tatt 8.500 velgere siden valget. KrF avgir også om lag 3.500 velgere til Venstre. Skal vi tro målingen er det ingen lekkasje fra KrF til Høyre og Frp. Derimot har de fått rundt 4.300 velgere fra Frp og i underkant av 1.600 fra Høyre.

Frafall og tilsig til KrF viser at partiet fortsatt står i en skvis mellom flere fløyer. Dette kan endre seg radikalt dersom partiet velger regjeringsside.

Ap vokser

Ap hever seg med 2,9 prosentpoeng til 24,4 prosent. Krisemålinger og metoo synes nå å være glemt av flere velgere siden juni. Fokuset på Aps problemer ble avløst av Sandberg-saken. Deretter har Riksrevisjonens kritikk av regjeringens mangelfulle gjennomføring av terror- og ­objektsikring gitt Ap en mulighet til å komme på ­offensiven.

Det er imidlertid verdt å merke­ seg Aps lekkasje til de andre rødgrønne partiene sett i forhold til høstens valg: Rødt: Nesten 32.000, Sp: over 18.000 og SV: nesten 18.000.

Høyre størst

Til tross for rødgrønt flertall gjør Høyre en solid måling og er desidert størst. Partiet går bare 0,4 prosentpoeng tilbake og lander på 27,4 prosent.

Det er imidlertid verdt å merke seg at Høyre ligger lavere på flere andre målinger de siste ukene. Grunnen er at Høyre lå på et svært høyt nivå store deler av våren. Og de samme sakene som gir Ap et løft, er nå til belastning for regjeringen. En av årsakene er at statsminister Erna Solberg virket tafatt i forbindelse med Sandberg-saken. En sak som framsto som en gjentagelse av Sylvi Listhaugs avgang.

Sp, SV og Rødt

Både Sp, SV og Rødt gjør det godt på målingen. Sp har gått opp med 1,8 ­prosentpoeng og ender på 12,5 prosent. Heller enn å miste oppslutning etter valget 2017 har Trygve Slagsvold Vedums parti styrket seg. Regionsbråk flere steder i landet, og en tydelig liberal ­høyresidepolitikk gir Sp stort spillerom.

SV går litt tilbake med 0,6 prosentpoeng og ender på 6,9 prosent. Rødt gjør nok en god ­måling. Til tross for at de går tilbake 0,7 prosentpoeng, ligger de fortsatt over sperregrensen med 4,2 prosent. Selv om Rødt går noe tilbake, får de fortsatt et tilsig av velgere. Ikke minst fra Ap, som har mistet nesten 32.000 velgere til Rødt siden valget.

Stabilt Frp

Frp ligger nokså stabilt sammenlignet med valget i 2017 med en nedgang på 0,7 prosentpoeng til 12,9 prosent. De har avgitt stemmer til to partier etter valget: Nesten 30.000 velgere til Høyre, mens Sp har fått i overkant av 22.000. Det er også verdt å merke seg at 21.000 velgere har satt seg i sofaen etter valget. Målingen ble tatt opp kort tid etter Sandberg-saken, noe som kan ha bidratt til nedgangen siden vårens opptur.

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter