Nyheter

Maktspill uten Sp-lyst

ANALYSE: Rødgrønne som drømmer om maktskifte kan risikere at ett parti styrer unna et høstraid mot Solberg­-regjeringen: Sp vil unngå å drive spill – og kan ha mye å tape.

Mens presse og opposisjon fester blikket mot KrF i spørsmålet om sikkerhetssaken kan felle Solberg-regjeringen, glemmes Senterpartiets rolle. Men Sp er vel så mye nøkkelparti i et maktskifte som vippepartiet KrF.

Sp er avgjørende for at det skal bli et parlamentarisk flertall mot dagens regjering. I partitoppen er et stortstilt mistillitsdrama med masse spetakkel ikke noe ønskelig scenario. Dersom det ikke handler om avgjørende felt for Sps politikk, vil det å felle en regjering sitte svært langt inne, er signaler Vårt Land får.

LES OGSÅ: Ekteskapsbråk i KrF

Spillkritikk

Alt i forrige valgkamp var partileder Trygve Slagsvold Vedums fortelling at Sp ville styre unna mediespill og holde seg til politikk. «Politikkens formål er ikke spill, men innhold», sa Vedum til Vårt Land etter valget. Han har gjentatt budskapet i pressen og i debatter med andre partier.

I NRKs store partilederdebatt under Arendalsuka, inntok Vedum­ en annen tone enn de røde angripere da Riksrevisjonens kritikk av terrorsikring var tema.

Vedum valgte å refse nedbygging av Heimevernet og poengterte at Riksrevisjonens rapport «var kjempealvorlig». Men han etterlyste også en «diskusjon om hva vi vil fremover». Altså politiske løsninger – og ikke bare refs.

Skulle Stortingets kontrollkomités behandling ende med et mistillitsforslag, er Sps tropp i Stortinget helt avgjørende. De trengs for å sikre flertall mot regjeringen­ – og støtte til at Ap-leder Jonas Gahr Støre skal bli statsminister. Et nølende Sp kan spolere troverdigheten i et kjør mot Solberg-regjeringen.

Og Sp vokser

Etter valget havnet Sp nok en gang utenfor regjeringsmakt­. Skrytelisten over gjennomslag var tynn da toppene gjorde opp status overfor pressen før sommeren. I et maktorientert parti som Sp, er denne situasjonen langt unna ambisjonene.

Men partiet vokser på gallupene – også gjennom en stille sommer. På de siste målingene er Sp omtrent jevnstort med Frp. På noen faktisk større.

Sps store mål er å gjøre et historisk kommune- og fylkestingsvalg neste høst. Da TV2s Kjetil Løset og ansvarlig for nettstedet Pollofpolls.no. Johan Giertsen, la frem tall og beregninger på et seminar­ om målinger under Arendalsuka, tegnet de et bilde Senterpartiet i nøkkelrolle. Partiet kan bli den store maktaktøren «fra Nordmarka til Kirkenes».

LES OGSÅ: Velgere er urolige i presset KrF

Utrygge på Ap

Men dersom Sp plutselig skulle inngå i et rødgrønt styre av landet, kan partiet selv få ansvar for kompro-
misser som grunnfjellet deres kan mislike. Det kan svekke sjansene for et historisk bra resultat ved lokalvalget­ i 2019.

Sp-folk er usikre på hvordan Aps styrke egentlig er om dagen. Selv om Ap kunne ønske regjeringsmakt for å samle fløyer fra strid, kan et nytt regime streve med populariteten blant velgerne. De blågrønne kan komme styrket tilbake ved neste stortingsvalg.

Maktbalansen på rødgrønn side er dessuten endret: Rødt og SV har styrket seg. Før sommeren kom Sps leder med et tydelig nei til både regjeringssamarbeid og politiske avtaler med revolusjonære Rødt.

Holder tett

En viktig årsak til Sps suksess er at de har overtatt litt av Frps rolle som protestparti mot avmakt og høye bensin-priser. Skulle Frp bli kastet ut av regjering­, vil partiet igjen være i fri dressur. Frp vil kjapt gjenoppta jakten på «bensinvelgerne».

Sp kan vinne på å styre – men også tape langsiktig ved ikke å ha frie hender. Toppene i partiet svarer minst mulig på spørsmål om mulig sidebytte og den lange maktkampen. Slik demper de pressespekulasjoner og såkalt spinn. De kan planlegge maktløpet mot triumf i 2021, mens pressen er opptatt av KrF.

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter