Nyheter

38 drepte palestinere for hver drepte israeler

Israelske styrker har de siste 10 årene drept nær 38 ganger flere palestinere enn palestinere har drept israelere. En bevisst og delvis forståelig strategi, mener forsker.

Vårt Land har sett på tapstall på begge sider av konflikten de siste 10 årene. Mens israelske sikkerhetsstyrker har drept godt over 4.500 palestinere i denne perioden, er tapstallene på israelsk side begrenset til litt over 120.

De siste dagenes trefninger bekrefter trenden. Ingen israelere ble drept i et voldsomt regn av 180 palestinsk raketter fra Gaza mot Israel onsdag og natt til i går, men 11 ble skadet. Samtidig gikk tre palestinske liv tapt når israelsk skyts traff 140 mål på Gaza. Blant dødsofrene var en gravid småbarnsmor og hennes halvannet år gamle barn.

LES MER: Skeptisk til Israel-boikott

Kan eskalere i Gaza

– Verken Israel eller Hamas-styret har interesse av en ny krig i Gaza nå. Risikoen er likevel at ting kan eskalere og komme ut av kontroll, sier førsteamanuensis Dag Henrik Tuastad ved Universitetet i Oslo.

Han påpeker at logikken i konflikten er at når den ene gjør noe militært, så svarer den andre. Det kan bli farlig, ettersom Hamas-ledelsen ikke har kontroll over alle de militante palestinerne som rår over raketter og andre våpen i Gaza.

– Israel er både berettiget til og nødt til å svare kraftfullt når de blir angrepet av palestinske raketter. Et proporsjonalt svar ville ikke fungere. Hvis Israel ikke gjengjelder rakettangrep fra Gaza massivt, ville de blitt konstant bombardert, fordi viljen blant palestinere til å påføre Israel lidelse er så stor, sier Tuastad.

LES MER: FN-rolle uten eget land

Uproporsjonalt antall drepte

Den israelske organisasjonen B’Tselem fører statistikk over drepte i konflikten. Under Gazakrigen ved årsskiftet 2008–2009 ble 1.400 palestinere drept av israelske styrker, over halvparten sivile, mot bare fem israelske dødsofre.

Siden den gang er rundt 3.200 palestinere drept, mot rundt 120 israelere. De aller fleste palestinske ofrene kom i en ny Gaza-krig sommeren 2014, som var enda mer dødelig enn den forrige.

– Det er vanskelig for Israel å leve med at områder med sivile stadig blir angrepet fra palestinsk side. Trusselen om overdreven gjengjeldelse er Israels militære strategi for å avskrekke palestinerne fra flere angrep. I denne type asymmetrisk krigføring blir normene om proporsjonal gjengjeldelse satt til side, sier Tuastad.

LES MER: Israelsk teknologi-triumf

Sivile rammes dobbelt

I de to siste Gaza-krigene har det vært betydelig internasjonal kritikk mot overdreven maktbruk fra israelsk side, med store sivile tap på palestinsk side. Samtidig er det avdekket en palestinsk strategi der de delvis bruker sin egen sivilbefolkning som skjold.

– Hvorfor angriper palestinerne Israel igjen og igjen med sine upresise våpen, når de vet at de vil bli mangedobbelt straffet, med fare for store tap blant egne sivile?

– Dette er en slags terrorbalanse der palestinerne har få midler å stille opp med mot den overlegne israelske militærmakten. De palestinske rakettangrepene gjør liten fysisk skade, men er uttrykk for en desperasjon og fanatisme som er særlig sterk på den utarmede Gazastripen, sier Tuastad.

Dødelig Gaza-protest

Rundt 160 palestinere skal være drept av israelske styrker i forbindelse med årets protestbølge langs grensen mot Israel ved Gaza. Det toppet seg med rundt 60 drepte under masseprotesten på den såkalte nakbaen 14. mai, fulgt av internasjonale protester mot at Israel gikk for brutalt fram.

For israelerne er det mye mer krevende å håndtere disse sivile demonstrasjonene, som avdekker de humanitære konsekvensene av Gaza-blokaden, enn når palestinerne angriper med raketter, påpeker Tuastad.

– Israel har derimot bred støtte internasjonalt for avskrekkingsstrategien med kraftfull gjengjeldelse mot rakettangrep. De er primært ute etter militære mål og har ikke noe mål om å treffe sivile, men det blir til en viss grad akseptert at sivile liv kan gå tapt i slike avskrekkingsangrep.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter