Nyheter

Tviler på klar KrF-tale

Sentralt i Høyre og Venstre oppleves KrFs politiske prosess så kaotisk at det er økende tvil om KrF klarer noe sidevalg i nær fremtid.

Vårt Land har snakket med et knippe sentrale profiler i Høyre, Venstre og Frp om KrFs ferd mot en mulig avklaring om samarbeid. De anser det mer sannsynlig at KrF fortsetter i dagens uavhengige posisjon, og i alle fall ikke knytter seg til rødgrønn side.

Sentralt i det gamle makkerpartiet Venstre opplever man at KrF strever så mye med sin egen krisetilstand at de ikke vil være i stand til å ta et sidevalg i nær fremtid. Da vil det heller handle om et fortsatt «utmattende» KrF-liv mellom blokkene – kanskje i beste fall bindinger gjennom en begrenset samarbeidsavtale.

LES OGSÅ: Ap lå enda lavere på målingene for 17 år siden

KrF-sprik

Før helgen avviklet KrF sin sommerpressekonferanse. Der skulle det ikke handle om regjering og ny samarbeidsprosess. Men likevel resulterte intervjuene med partileder Knut Arild Hareide til sprikende overskrifter om samarbeid.

Muligheten for at KrF fortsetter som nå i en uavhengig posisjon har hele tiden vært et av alternativene som også partileder Knut Arild Hareide har nevnt. Men ulike KrF-topper har nå betonet dette alternativet sterkere. Og det forsterker tvilen i blågrønn leir om at KrF foretar et klart sidevalg.

En Høyre-statsråd bemerker overfor Vårt Land: «Snakker du med sentrale KrF-ere om partiets samarbeidskurs, får du helt ulike svar etter hvem du snakker med. Derfor er KrFs vei krevende å spå».

Nettopp det at KrF er en «koalisjon» av syn på makt, skaper tvil om at et parti på sperregrensen tør gå for annet enn status quo hvis et valg skal tas med det første. Fordi KrF ikke vinner større oppslutning, antar blågrønne profiler at Hareide som leder nøler med å ta valg som splitter.

LES OGSÅ: – Listhaugs mediestrategi ligner Trumps

Hareide på toppmøter

Selv om stortingsvåren har bydd på tallrike oppslag om at KrF og rødgrønne har stemt regjeringen ned i enkeltsaker, har partiet under radaren dyrket samarbeid med regjeringen.

• KrF har i stor grad holdt fast ved budsjettavtalen fra i fjor høst – og ikke påtvunget regjeringen utgifter på nye områder.

• Ikke minst har KrF-leder Hareide fortsatt deltakelsen på de faste onsdagsmøtene sammen med regjeringspartienes parlamentariske ledere: Trond Helleland (H), Hans Andreas Limi (Frp) og Terje Breivik (V).

Støre også

På disse toppmøtene drøftes mer krevende saker som er tilbehandling i komiteene. Og møtene har bidratt til løsninger mellom KrF og de blågrønne i flokete saker.

Hareide har også møter med Ap-leder Jonas Gahr Støre. Men disse har etter det Vårt Land får opplyst ikke samme hyppighet som KrF-sjefens toppmøter med de blågrønne. At samarbeidet fungerer såpass godt, svekker blågrønn tro på at KrF står foran noe snarlig sidebytte.

LES OGSÅ: Krangler om æren for å ha fjernet dødsgebyret

Frp-motstand

Høyre er mer enn de andre to regjeringspartiene opptatt av å få KrF inn i regjeringsapparatet. Solberg håper å kunne gå til valg som en flertallsregjering i 2021.

I deler av Frp har det vært skepsis mot å slippe KrF inn i Solberg-regjeringen, fordi partiet anses som en bremsekloss. Dessuten har det vært nyttig å kunne skylde på KrF overfor egne velgere når Frps originalsaker er gått tapt i forlik.

Men etter denne stortingsvåren mener partikilder at holdningen er blitt mykere. Selv om ikke sakene hver for seg har vært store, har KrFs allianser med de rødgrønne nemlig gitt flere Frp-saker nederlag i Stortinget. Hadde KrF vært innenfor, ville Frp i større grad unngått dette.

Maktmeny

Partileder Hareide bekreftet overfor Vårt Land i forrige uke at valgene for partiet kan være høyre side, venstre side eller som nå: Fortsatt vippeposisjon mellom blokkene.

– Det kan være flere også. Et kan jo være å utnytte den vippeposisjonen vi har i dag på en annen måte, sa han.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter