– Å gå i regjering med et revolusjonært parti som ikke har tro på privat eiendomsrett, er en enorm interessemotsetning oss imellom. Sp tror på privat eiendomsrett som et grunnpremiss for hele folkestyret, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Vårt Land.
I går oppsummerte Vedum og parlamentarisk leder, Marit Arnstad det første Sp-året av stortingssesjonen. Og like før de folkevalgte tar sommerferie fosser Rødt – med marxist-leninistiske røtter – frem på galluper og fremstår avgjørende for om en rødgrønn regjering igjen kan dannes. Ikke bare det: Sp er mindre enn SV og Rødt til sammen.
LES OGSÅ: Dagfinn Høybråten skal lede sannhetskommisjonen
Avtaleløst
Før valget i fjor kom Arnstad med et varsel mot Rødt. På pressekonferansen i går gjentok hun det: «Formalisert samarbeid som er avhengig av Rødt, vil ikke Sp være med på». Overfor Vårt Land bekrefter og tydeliggjør Sp-leder Vedum budskapet.
– Er det utsikter til null samarbeidsavtale, ingen avtalepunkter – altså ikke noen som helst punkter sammen med Rødt?
– Før valget var vi helt tydelige: Ikke regjeringssamarbeid – ingen samarbeidsavtale. Tiden for såkalte samarbeidsavtaler tror jeg uansett er forbi i politikken. Men som vi samarbeider med Høyre og Frp på enkelte felt, vil vi også i enkeltsaker kunne finne sammen med Rødt.
LES BERIT AALBORGS KOMMENTAR: Uro gir Sp drahjelp
De tre store
Sp ligger nå høyere på målingene enn valgresultatet på 10,3 prosent i fjor høst. Da ble Sp fjerde største parti. Men nå er den store drømmen å distansere regjeringspartiet Frp.
– Målet er at Sp er blant de tre store, norske partiene, varslet Vedum under pressetreffet.
Til tross for gode sifre, er betingelsene rundt Sps mulige maktveier blitt sterkt endret bare på et halvår. At SV og Rødt tapper et Ap, som også herjes av indre uro, gjør at mange velgere opplever alternativet til dagens regjering som mer ustabilt enn det «Sp/Ap-baserte» alternativet som Vedum snakket om før valget.
– Aps svekkelse endrer vel hele bildet?
– Det er ikke enkeltmålinger, men stortingsmandater som avgjør hvem som styrer. Den store forskjellen ved forrige valg, var at Høyre, Ap og Frp alle gikk tilbake. Mens Sp gikk frem.
LES OGSÅ: KrF: Mer samarbeid med Israel
Klok politikk
Fjorårets valg gjorde ikke bare KrF til vippeparti. For Sp satt med nøkkelen til flertall alene sammen med Høyre og Frp.
I et Vårt Land-intervju kort etter valget varslet Vedum at han ikke ville stemme ned blå politikk bare fordi han var mot selve regjeringen. Han ville hjelpe den til flertall dersom politikken var «klok».
– Det mener jeg fortsatt, sier han halvåret senere.
Men i mellomtiden har Venstre gått inn i regjeringen. Partileder Trine Skei Grande har uttalt at det å «isolere Sp» var et viktig argument for deltakelsen.
LES OGSÅ: Erna vil ha KrF med på reformlaget
12 viktige
Sp presenterte i går en liste med tittelen «12 viktige gjennomslag i Stortinget». Den inneholdt ingen tunge seiere på hjertefeltet næringspolitikk. Tre av dem handlet om å få «evaluert» politikk: Seksårsreformen, finansiering av sykehusene og fastlegeordningen.
– Men det er ikke blitt mange gjennomslag sammen med regjeringen?
– Det er blitt noe. For eksempel om bruk av natur og noe på innvandringsfeltet. Prinsipielt er vi ikke mot flertall sammen med noen. Innhold i saker bør jo være «driveren» i politikken.
– Men Venstre har kanskje fått rett: I regjering har de isolert Sp mer fra innflytelse?
– Dette har jo Grande som målsetting. Venstre står for en sentralistisk politikk.
LES KRF-ANALYSE: I flomlys for alt annet