Nyheter

Rydder opp om skolegudstjenesten

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner lover klare linjer i god tid før ny sesong med julegudstjenester. Røde og blå roser tradisjon.

Strid om julegudstjenester er et årlig fenomen i mediene sent på høsten – sjeldnere er egne debatter i stortingssalen om gudstjenesters plass.

Men torsdag markerte et ikke-sosialistisk flertall at de er blitt enige om en ny, nasjonal veileder som skal rydde bort usikkerhet om hva som er lov eller ei om julegudstjenester i skolen.

– Den vil være klar i god tid før neste sesong, opplyste kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i stortingsdebatten.

Kanskje tydeligst av alt: I debatten er ingen partier i spiss opposisjon til hverandre, også røde og grønne anser skolegudstjenesten som en god tradisjon.

Hemmelig

Oppspillet til torsdagens samling kom sent i fjor høst. Etter nye overskrifter fremmet KrF stortingsforslag om at alle elever skulle gis tilbud om skolegudstjeneste før jul, kombinert med fritaksrett.

Saken ble i vintermånedene til toppolitikk. Vårt Land kunne før påske fortelle om at statsminister Erna Solberg hadde bedt de tre regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre om å få til enighet med KrF.

Og i hemmelighet pågikk det forhandlinger mellom de parlamentariske lederne i de fire partiene. De ble ikke enige om en detaljert nyordning, fordi avstanden mellom livssynsnøytrale Venstre og Frp og KrF ble til slutt for stor.

LES OGSÅ: Splid om forlik om skolegudstjenester

Håp om endring

Men de maktet å skape flertall for at det skal utarbeides «en nasjonal veileder for skolene om hvordan det best kan legges til rette for at elevene skal kunne delta på skolegudstjeneste i forbindelse med julehøytiden».

– Jeg håper dagens vedtak kan gi en endring og at vi unngår alle de årlige omkampene om julegudstjenesten. For Frp er det viktig at folk som bor i landet, lærer om kristendommen, sa Frps Roy Steffensen, leder av Utdannings- og forskningskomiteen.

– Anerkjennelsen om at vi i Norge har ulik tro og ulike livssyn, må ligge i bunn i behandlingen av saker som denne. Men Venstre anerkjenner ønsket om at flest mulig skal kunne delta i julegudstjenestene, sa partiets talskvinne Tina Shagufta Munir Kornmo i debatten.

Papirarbeid

Sammen med Ap fremmet Sp et eget forslag om å «oppfordre» til deltakelse til «seremonielle sammenkomster initiert av andre tros- og livssynssamfunn» også. Begge partier skriver i innstillingen til saken at «julegudstjenester for skoleelever er en innarbeidet og god tradisjon».

– Men det finnes alt en veileder fra november 2015. Derfor burde man spart seg for en ny runde med denne typen papirarbeid, sa Sps Marit Arnstad.

Undring

Også Ap-talsmann Torstein Tvedt Solberg lurte på hva de blågrønne og KrF egentlig leverer av nytt.

– Det oppleves usikkerhet om skolegudstjenestens plass. Dette tyder på at dagens veiledningsmateriell ikke er godt nok, svarte imidlertid kunnskapsminister Sanner og varslet fortgang:

– Ettersom det allerede finnes en veileder burde denne saken rask og enkelt kunne falle på plass. Det bør kunne skje i god tid før neste sesong.

LES OGSÅ: Erna-press for julefred med KrF

Nylunds elev

Aps Solberg var i barndommen elev ved Nylund skole i Stavanger, skolen som fremfor noen har skapt overskrifter. Blant annet om julesanger som man skulle krysse ja/nei til på forhånd.

– Historien handler ikke om motvilje, men om usikkerhet der ute om hvordan man skal forholde seg til en religiøs høytid i det moderne Norge, påpekte Solberg.

KrF-glede

Hans Fredrik Grøvan (KrF) er tilfreds med at veilederen har mål om at elever «skal kunne delta»:

– Et flertall på Stortinget ønsker noe tydeligere. Vi har fått flyttet litt politikk i denne saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter