Nyheter

– Bildet av korsfestet Listhaug bommer totalt

Satirekunstneren Rolf Groven mener bildet av en korsfestet Sylvi Listhaug bare gir den kontroversielle politikeren mer sympati. Pastor og Listhaug-motstander mener maleriet er over streken.

– Hvis kunstneren er i mot Sylvi Listhaug så er dette total bom. Når man korsfester noen får den som blir korsfestet sympati, akkurat som Jesus. Han var forhatt av mange, men så snart han ble korsfestet fikk han tilhengere, sier den politiske satirekunstneren Rolf Groven til Vårt Land.

Andre påskedag våknet bergensere til et flunkende nytt veggmaleri, malt på en bygård i Bergen sentrum. Maleriet viser en naken og korsfestet Sylvi Listhaug (Frp) med en tornekrone på hodet. Politikeren er naglet til korset med partiet Rødts «buttons». Korset er omkranset av blomster og mikrofoner.

LES OGSÅ: – Listhaug fremstiller seg som Jeanne d'Arc

Får sympati

Rolf Groven har markert seg som en av Norges fremste politiske kunstnere. Han er særlig kjent for å ta berømte motiv fra kunsthistorien som han tilfører nye elementer, og på den måten fremme et politisk standpunkt. Derimot er han ikke videre imponert over gatekunstnerens bruk av korsfestelsesmotivet for å harselere med Sylvi Listhaug:

– Når hun fremstilles slik, blir hun bare enda mer populær blant sine egne.

– Mange leser bildet som en harselas over offerrollen Listhaug setter seg selv i?

– Det er sikkert noen som synes det er bra og at hun får som fortjent. Men korsfestelsen er en så grotesk scene at man automatisk får sympati med den korsfestede, sier Groven, som selv har brukt korsfestelsen som motiv i et av sine politiske malerier.

Grovens bilde er av en korsfestet palestiner og Israels tidligere statsminister Menachem Begin som holder en stige mot korset, fordi det er han som angivelig har korsfestet palestineren.

– Tanken er at man skal få sympati med palestineren, sier Groven som legger til at han selv ikke kommer til å male satiriske bilder av Listhaug.

LES OGSÅ: Satirekunstner Marvin Halleraker: – Jeg er ikke ute etter å provosere

«Making a martyr»

Det har ikke lykkes Vårt Land å komme i kontakt med gatekunstneren bak Listhaug-bildet, som går under navnet AFK artworks.

På Instagram har den anonyme kunstneren titulert bildet Making a martyr – distracted by polarization. I en e-post til Dagbladet forklarer han tanken bak bildet slik:

– Mens vi krangler oss i mellom, mister vi de hendelsene som har ført oss hit ut av syne. Hvor kunne vi ha vært, om vi diskuterte årsakene som ligger bak tvungen migrasjon i stedet for dehumanisere innvandrere for å lindre vår egen samvittighet, spør kunstneren, og avslutter:

– Hat kan ikke bekjempes med hat!

«Show off korsfestelse»

Kunstkritiker Tommy Sørbø mener det er åpenbart at veggmaleriet er en kritikk av den avgåtte justisministeren og er overrasket over at Groven tolker det annerledes.

– Det er helt tydelig at dette ikke er en virkelig korsfestelse, men en kritikk av Listhaugs retorikk, sier Sørbø. Han trekker fram hvordan Listhaug fremstilles.

– Den nakne kroppen hennes ser nesten ut som Venus fra Milo. Hadde hun vært fremstilt som den virkelige, historiske Listhaug, med sin 40 år gamle kropp som har født flere barn, da ville hun fremstått menneskelig og sårbar. Men hun er fremstilt nærmest som en skulptur; en velregissert, iscenesatt, retorisk korsfestelse – en «show off» korsfestelse.

Også professor i kunsthistorie og ekspert på kirkekunst ved NTNU, Lasse Hodne, tolker bildet satirisk.

– Det er min umiddelbare reaksjon, ja, Hun er jo kristen selv og viser det tydelig med korset hun ofte bærer. Samtidig kan budskapet i bildet ha en effekt på kristne miljøer, der det er en kløft mellom de som er Listhaug-tilhengere og Listhaug-motstandere. For noen er hun et symbol på kristne verdier, mens andre mener at nestekjærlighetens verdier ikke går sammen med hennes flyktningpolitikk eller i den nylige kirkeasylsaken, sier Hodne.

LES OGSÅ: Kristne støttespillere mister troen på Listhaug

– Lavt nivå

Kirkeasylsaken som Hodne viser til er fra februar i år der politiet hentet ut en afghansk familie fra frimenigheten Nytt Liv Sunnhordlands forsamlingshus Betania på Fitjar i Hordaland. Sylvi Listhaug som da var justisminister, forsvarte aksjonen med at kirkene ikke kan sette seg over norsk lov. Dessuten setter asylsøkere som har fått avslag seg i en vanskelig situasjon ved å gå i kirkeasyl.

Justisministerens standpunkt møtte kraftig kritikk fra flere kristne miljøer, blant annet fra pastoren i frimenigheten, Frank Gunnar Håvik, som ga den afghanske familien asyl.

Til tross for at Håvik selv understreker at han på ingen måte er noen tilhenger av Listhaugs politikk, syns han veggmaleriet er «over streken».

– Hun er ikke noe politisk offer, men dette bildet er ikke særlig kjekt for henne. Ingen ville likt å bli fremstilt sånn. Hun er et menneske hun også, sier Håvik til Vårt Land.

Han er heller ikke særlig begeistret for at gatekunstneren har brukt korsfestelsen som motiv for å få fram sitt politiske budskap:

– For oss kristne er Jesus på korset både sentralt og hellig. Denne kunsten trekker det ned på et nivå som vi ikke vil være med på. Det er nok hets av oss kristne som det er.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter