Nyheter

Åshild Mathisen ferdig som Vårt Land-redaktør

Fredag formiddag ble det kjent at Åshild Mathisen er blitt sagt opp som Vårt Land-redaktør med umiddelbar virkning.

FERDIG: Tiden som sjefredaktør og publisher i Vårt Land er over for Åshild Mathisen.

Det ble de ansatte i Vårt Land informert om på et allmøte fredag klokken 11.

– Jeg er helt knust. Dere er en fantastisk gjeng, sa Mathisen til redaksjonen.

Klokken 10 fredag morgen skal Mathisen ha møtt sin styreleder Per Magne Tveiten i et drøftelsesmøte der temaet var oppsigelse av hennes arbeidsforhold. Sjefredaktør Åshild Mathisen valgte like før klokken 14 fredag å signere sluttavtalen styret i Vårt Land la på bordet.

Til Dagens Næringsliv skriver Mathisen følgende i en e-post:

– Jeg har aldri fått noen korrigerende signaler fra min styreleder, heller ikke på direkte spørsmål. Det har bare vært en stigende taushet. Jeg har heller aldri hørt noe fra de som undertegnet brevet til styret - aldri hørt noe fra dem om at de opplever samarbeidet utfordrende. Tvert i mot har flere av dem formidlet til meg at de ikke forstår hva som skjer, skriver hun.

LES OGSÅ: Vårt Land-eiere krever ekstraordinær generalforsamling

Ulike syn i styret

I en SMS til Vårt Land skriver styreleder i Mentor Medier, Tomas Brunegård, at styret i går tok til orientering at konsernsjef Per Magne Tveiten, i egenskap av styreleder i Vårt Land, skulle starte prosessen med avslutning av arbeidsforholdet med publisher i Vårt Land.

– Jeg skal ikke legge skjul på at det har vært ulike syn i styret og at det har vært krevende diskusjoner. Nå er det viktig at det blir arbeidsro i det viktige arbeidet med å utvikle Mentor Medier for fremtiden.

Styreleder Tveiten beklager situasjonen overfor Vårt Land.

– Åshild Mathisen har vært en visjonær og modig avisleder i Vårt Land. Det denne saken har handlet om er utfordringer knyttet til samarbeidsrelasjon og styringsstruktur. Vi har i lengre tid hatt prosesser i forsøk på å finne gode løsninger. Jeg skal være den første til å si at dette er en trist avslutning.

LES MER: Alf Gjøsund tar over

Tok ikke hensyn

Torsdag 22. mars var styret i Mentor Medier samlet til møte, hvor konflikten mellom konsernsjef Per Magne Tveiten og sjefredaktør og publisher i Vårt Land, Åshild Mathisen, skal ha stått på agendaen. Møtet varte til langt utpå ettermiddagen torsdag.

I en pressemelding fredag ettermiddag reagerer Parat og Norsk Journalistlags klubber i Vårt Land sterkt på at konsernstyret – på tross av deres ønsker – valgte å si opp Åshild Mathisen før den ekstraordinære generalforsamlingen som etter skal etter planen foregå 16. april.

En gruppe eiere, blant dem redaksjonsklubben i Vårt Land, har krevd en ekstraordinær generalforsamling for å få en forklaring fra konsernstyre og konsernsjef om denne saken.

Hvorfor tok dere ikke hensyn til anmodningen om å vente med å ta en avgjørelse til etter generalforsamlingen, Per Magne Tveiten?

– Vi har hatt en intern prosess, og vi kom frem til den erkjennelsen at vi ikke kunne utsette beslutningen noe lenger.

LES OGSÅ: Har ikke tillit til Tveiten

Varsler

Torsdag 15. mars ble de ansatte i Vårt Land gjort kjent med at konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier har uttalt til Åshild Mathisen at hun ikke har hans tillit som sjefredaktør i Vårt Land.

I kjølvannet av saken ble det kjent at Mentor Medier-styret hadde mottatt en bekymringsmelding fra syv ledere i konsernet i november 2017, om samarbeidsproblemer med Vårt Lands ledelse.

Det ble senere kjent at Vårt Lands kommersielle direktør og innovasjonsredaktør, Ingrid Erøy Fagervik, i forkant av denne bekymringsmeldingen hadde sendt et varsel til styret om kritikkverdige forhold i arbeidet mellom Vårt Lands ledelse og ledelsen i Mentor Medier.

Varselet ble undersøkt og av konsernstyret erklært for å være grunnløst. Prosessen er imidlertid kritisert fra varslerens og Mathisens advokater.

LES MER: Beklager at mistilliten ble en mediesak

Medieoppmerksomhet

Den siste uka har striden mellom Mathisen og Tveiten preget mediebildet daglig, og det har blant annet kommet påstander om en fryktkultur i Vårt Lands redaksjon – noe som er blitt avfeid av både klubbleder og hovedverneombud.

Det har også blitt kjent at konsernsjef Tveiten skal ha fått bistand fra PR-byrået Zynk til å håndtere konflikten med sjefredaktør Åshild Mathisen, i mediene. I forbindelse med det uttalte Mathisen at hun føler oppslagene som har stått i diverse medier den siste uken oppleves som regissert, da hun får de samme spørsmålene fra flere samtidig.

Åshild Mathisen begynte som sjefredaktør i Vårt Land i mars 2016. Tidligere har hun vært direktør for samfunnskontakt i NRK, utviklingsredaktør i Vårt Land, PR-rådgiver i Burson-Marsteller, rådgiver i KrF og politisk kommentator.

LES OGSÅ: Hyrer inn PR-hjelp

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, nyhets- og religionsjournalist og som nyhetsleder.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter