Kultur

Krever ekstraordinær generalforsamling

Flere Vårt Land-eiere bruker retten til å kreve ekstraordinær generalforsamling etter at sjefredaktør Åshild Mathisen informerte om at Per Magne Tveiten hadde uttrykt mistillit til henne.

En gruppe av aksjonærene i Mentor Medier AS, som eier Vårt Land, krevde i går ettermiddag ekstraordinær generalforsamling.

Det skjer i kjølvannet av at Vårt Lands ansvarlige redaktør Åshild Mathisen (43), onsdag fikk en muntlig meddelelse fra Mentor Mediers konsernsjef Per Magne Tveiten – som også er Vårt Lands styreleder – om at hun ikke lenger hadde tillit.

Kravet reises av Stiftelsen Vårt Land Bladmisjon, Opplysningsvesenets fond, Normisjon og Diakonhjemmet, som til sammen eier 12,73 prosent av konsernet. I tillegg har redaksjonsklubben i Vårt Land etter et allmøte i går ettermiddag stilt seg bak kravet med et «klart flertall». Klubben har en aksjepost på 2,2 prosent.

Styret plikter ifølge Aksjeloven å innkalle til generalforsamling når dette kreves av aksjonærer med minst 10 prosent eierandel.

Aksjonærene skriver at de ønsker en redegjørelse for vurderingene rundt konsernstyrets og konsernsjefens meddelelser. Det ønskes også en avklaring av eiernes tillit til sittende konsernstyre og konsernstyreleder.

– Vi er bekymret for de omdømme- og markedsmessige konsekvensene av denne konflikten. Det handler også om at dette kom overraskende på eierne. Vi ønsker å vite konteksten rundt bekymringsmeldingen som er lekket fra Mentor Medier, sier styreleder i Vårt Land Bladmisjon, Silje Kvamme Bjørndal, som representerer gruppen med aksjonærer.

Varsler

Bekymringsmeldingen Bjørndal referer til ble torsdag lekket til Dagens Næringsliv. Der meldte syv ledere i Mentor Medier-konsernet om samarbeidsproblemer med Vårt Lands ledelse.

I bekymringsmeldingen advarer lederne mot å se på prosessen som en personkonflikt mellom øverste leder av Mentor Medier og øverste leder av Vårt Land.

– Vår opplevelse er at det handler om ulike syn på hva det innebærer å ha et mediekonsern som deler kunnskap, erfaringer og systemer, skriver de.

Vårt Land kjenner til at det mer enn én måned før denne bekymringsmeldingen ble sendt et varsel fra kommersiell direktør og innovasjonsredaktør Ingrid Erøy Fagervik til styret i Mentor Medier. Dette omhandlet «kritikkverdige forhold knyttet til relasjonen mellom selskapet Vårt Land AS og Mentor Medier».

Varselet inneholder påstander om store strategiske uklarheter, uklare mandater, uformelle beslutningslinjer, mistenkeliggjøring, trakassering, fryktkultur og brudd på en rekke interne etiske retningslinjer i konsernledelsen.

Styreleder Tomas Brungård sendte varselet videre til Per Magne Tveiten, noe styrets advokat senere har beklaget.

– Jeg har ingen kommentar angående varsler, og henviser til styreleder Thomas Brungård, sier Per Magne Tveiten til Vårt Land.

– Vi har gått grundig gjennom påstandene i varselet og anvendt flere eksterne rådgivere for å komme til bunns i saken. Etter flere måneder grundig gjennomgang ble anklagene avfeid av et samlet styre. Jeg har full tillit til Per Magne Tveiten som leder, sier Thomas Brunegård.

Opprop

I går ettermiddag har rundt 100 personer signert et opprop som utrykker støtte til Vårt Lands redaksjonelle og faglige profil under Mathisens ledelse.

Blant disse er en rekke sentrale ledere i Kristen-Norge, som Kirkerådets leder Kristin Gunleiksrud Raaum, biskop Kari Veiteberg og generalsekretær i KFUK-KFUM Øystein 
Magelssen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur