Nyheter

En samlende kraft

Olavsfestdagene ved Petter Myhr er av Vårt Land tildelt Petter Dass-prisen for sitt ønske om å alminneliggjøre troen i samfunnet vi lever i.

Vårt Lands utdeling av Petter Dass-prisen har lange tradisjoner. Siden 1995 har prisen blitt delt ut til en person eller organisasjon som gjennom sitt arbeid har formidlet kristen tro på en tilgjengelig måte for hele bredden av befolkningen.

LES OGSÅ: Petter Myhr er årets prisvinner

Evangeliet i vår tid

Når Vårt Land bruker Petter Dass som symbol for denne prisutdelingen, så er det fordi vi legger noen karaktertrekk i den historiske Petter Dass som vi mener fortsatt er viktig. Dikterpresten satte ord, rim og rytme på fiskerbondens liv og strev, og fortolket på mesterlig vis små menneskers liv på toppen av kloden i lys av et evangelium fra en annen tid og et annet sted.

Kontekstualisering kaller vi det i dag. «Herren er kommet blant folket å bo», skriver han i salmen «Hør nå godt nytt som på jorderik hendte». Der folket er – om det er Nordlands bebyggende mænd, eller om det er oss her i dag. Midt i menneskers virkelighet skrev Dass inn evangeliet.

LES INTERVJU MED PRISVINNEREN: Takker foreldrene og Bob Dylan

Bare mennesker

Mange mener den historiske Petter Dass er veldig forskjellig fra glansbildet som lenge har vært tegnet av ham. Men striden om hvem dikterpresten Petter Dass egentlig var, reduserer hverken diktningen hans eller prisen. Holdningene hans reflekterte tiden han levde i.

Vi som praktiserer en tro, kan aldri gjøre det uten å være preget av tiden vi lever i, kulturen og holdningene rundt oss. Men selv om vi utfordres til å erkjenne at vi alle er mennesker, produkter av vår samtid, må vi ikke gi opp å lete etter kristendommens plass i samfunnet her og nå. Snarere enn vår begrensning, er vår tid vårt mulighetsrom. Hvordan kan vi, i denne tida, på dette stedet, se tilværelsen i evangeliets lys?

Vi trenger hverandre

Innad i kristenheten er vi forskjellige, ja, kanskje mer forskjellige enn før. Samtidig trenger vi hverandre - kanskje også hverandres ulikheter og ulike ressurser – mer enn før.

For mange er det viktig at kristne ikke gir opp å være tydelige og frimodige i sin kristentro, uten å melde seg ut av samfunnet vi lever i. Man kan være aktiv samfunnsborger, respektfull samtalepartner - og samtidig ha en kristendomsforståelse som kanskje butter mot det som moderne mennesker flest mener er riktig. Slik tenker Espen Ottosen, han er konservativ teolog, men også opptatt av at troen har med hele mennesket å gjøre. Derfor ble han nominert til prisen.

Og så er det mange som mener formidlingen i seg selv blir viktig. Kjenne på at tro ikke handler om noe vi skal mestre, noe krevende eller truende. Men noe som frigjør. IKO ved Marianne Uri Øverland jobber for at formidlingen av tro skal gjøres med frihet, og har et særlig blikk på at jenter skal kjenne seg hjemme i Bibelen. For dette ble hun nominert til prisen.

En fellesarena

For andre er svaret på hvordan vi styrker kristendommens plass i samfunn og sinn, å skape en fellesarena. En arena der mennesker med ulik trostilnærming og bakgrunn kan finne sammen i undring, bli inspirert sammen, bli rørt - ja, til og med provosert.

Petter Myhr har i sin utvikling av Olavsfestdagene vært opptatt av å skape et sted der nye kulturuttrykk på nye arenaer utfordrer vante konvensjoner og forestillinger om hva kristendommen er og skal være. Et sted der nye stemmer - nasjonale, men ikke minst internasjonale – får dele sine tanker og impulser om det religiøse.

Vårt Land har merket seg at Myhr gjennom Olavsfestdagene har ønsket å alminneliggjøre troen i samfunnet vi lever i. Jeg har selv hatt gleden av å snakke om det å være annerledes i en religion, og oppleve at min bedehusbakgrunn finner mange fellesnevnere med både sikhens og muslimens oppvekst: konflikten mellom familie, menighet og storsamfunn. En oppvekst med følelser som veksler mellom tabu, tro, frigjøring og håp.

Trondheim er gjennom denne festivalen satt ettertrykkelig på kartet som nasjonalt kirkelig og kulturelt kraftsentrum, som en verdibasert og inkluderende møteplass med opplevelser til glede og ettertanke. Det har skjedd gjennom hardt arbeid, dedikasjon - og ikke minst tydelig strategiske valg. Petter Myhr er mannen som har fått dette til å skje, og som i år har gjort seg fortjent til Petter Dass-prisen.

Romme alle

Vårt Land har muligheten til, gjennom denne prisen, å løfte frem de som jobber for en livskraftig kristen tro i vår tid på alle disse ulike måtene. Jeg er veldig stolt av både prisvinneren og våre nominerte. For Vårt Land er det viktig å romme alle disse stemmene, alle disse som på hvert sitt vis jobber for kristendommens plass i samfunnet, for at kristendommen skal nå frem til hver og en av oss.

Tro og religion har de senere årene preget den offentlige samtalen i Norge på en helt ny måte. I dette ordskiftet har Olavsfestdagene funnet sin plass som plattform for de gode møtene mellom aktører med ulik tilnærming til tro og til troens rolle. Vi ønsker festivalen lykke til videre med å utvikle seg videre og forsterke seg som arena for nyansert og respektfull samtale om de store spørsmålene.

Mer fra: Nyheter