Nyheter

Kartlegger alle moskeer i Norge

Den islamkritiske organisasjonen Human Rights Service ber sine tilhengere om å dokumentere landets moskeer. – Farlig og direkte uansvarlig, mener Antirasistisk senter.

– Kartleggingen fremstår som lovlig, men organisasjonen bør likevel være varsomme med hva de oppfordrer til, mener Datatilsynet.

Den omstridte, islamkritiske organisasjonen Human Right Service (HRS) kunne på torsdag fortelle at de har satt i gang en kartlegging av alle moskéer i Norge.

«Norge endres raskt, og endringene er ikke til det bedre, tvert om. Vi gjennomgår en åpen islamisering i hele vårt langstrakte land. Moskéer popper kontinuerlig opp nye steder. Kjente bygninger, som Folkets Hus, eller et diskotek, blir fra den ene dagen til den andre en moské. Vi vet oftest ikke hvem kreftene bak er», skriver leder i HRS, Hege Storhaug på nettsiden deres.

LES OGSÅ: Moskeer stopper ikke radikalisering

Kan misbrukes

De oppfordrer nå sine lesere om å sende dem dokumentasjon på moskeer de kjenner til. Organisasjonen ønsker navn på moskéen, adresse, åpningsdato, samt foto av bygningen. Og med moské mener de ikke gudshus med kupler og minareter, «men forsamlingshus som fungerer som moske».

Skremmende: Rådgiver i Antirasistisk senter og tidligere general­sekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan, mener kartleggingen er både skremmende og farlig.

– Skremmende og farlig kartlegging, synes Shoaib Sultan (bildet), rådgiver i Antirasistisk senter og tidliger generalserektær i Islamsk Råd Norge.

Han frykter en liste over muslimske trossamfunn i verste fall kan misbrukes av islamfiendtlige, og viser til at HRS-artikkelens kommentarfelt allerede preges av det han mener er hatytringer.

På Facebook-siden til HRS skriver en: «Bare å brenn ned skiten.» På nettsiden er det en som sammenlikner islam med ugress. «Storhaug er en sjelden fugl, en gartner som står frem og varsler om at ugresset tar overhånd.»

LES OGSÅ: FpU krever moskésjekk

Svært problematisk

– Storhaug velger å la hatytringer som dette stå. Hun tar heller ikke avstand fra dem. Ved å lage et slikt register, har hun ikke kontroll på hva hun åpner opp for. Tar hun ansvar dersom noen skulle gjøre alvor ut av planene sine? spør Sultan, som lurer på hva organisasjonen skal bruke registeret til.

At Storhaugs lesere nå skal dokumentere moskéer tror han dessuten kan virke skremmende for muslimer.

– De ber konkret folk om å ta bilder, og det på steder hvor barn går inn og ut av dørene. Mange muslimske forsamlinger samles i private hjem. Jeg synes dette er svært problematisk.

LES OGSÅ: Skoleledelse slår alarm om moské-SFO

Har loven i hånd

Gullik Gundersen, juridisk rådgiver i Datatilsynet, mener HRS-kartleggingen fremstår som lovlig, men at organisasjonen likevel bør være varsomme.

– Kartlegging av lokaler er greit. Problemet oppstår hvis man tar bilde av et lokale når identifiserbare personer går inn og ut. Da kan dette rammes av personopplysningsloven. Særlig sensitivt er dette fordi det dreier seg om religiøs tilhørighet. Det er ikke fritt frem å kartlegge. Man skal være fryktelig forsiktig med hva man tar bilde av, sier han.

LES OGSÅ: Vil kartlegge norske muslimers jødehat

Tar avstand fra terror

Venstre-politiker Abid Raja reagerer sterkt på kartleggingen til HRS, som han mener fremstiller moskeene i Norge som fienden.

– Godt organiserte trossamfunn, som formidler tro innenfor loven, skaper positive ringvirkninger, skriver han i en tekstmelding til Vårt Land.

– Insinueringer om at mos-kéer i Norge er arnested for ­terror og radikalisering vil jeg på det sterkeste avvise. I Norge har våre hjemmeboende ekstremister svært lite med moskéer å gjøre­, nærmest ingen tilhørighet. ­Etter min oppfatning tar samtlige moskéer avstand fra terror og ekstremisme.

LES OGSÅ: Elever i Oslo-skolen bruker jøde som skjellsord

Forhindre terrorangrep

HRS er ikke de eneste som tar til orde for å gå moskéer nærmere i sømmene. I begynnelsen av mai vedtok Frp på landsmøtet sitt at samtlige moskéer i Norge bør granskes for å avdekke eventuelle radikale miljøer.

Granskingen håper de skal kunne forhindre terrorangrep på norsk jord, skrev Dagbladet.

LES OGSÅ: Flere nordmenn konverterer til islam

– Stor respons

Det lykkes ikke Vårt Land å få kontakt med Hege Storhaug mandag. Hege Storhaug sier imidlertid til NTB tirsdag at responsen på ønsket om kartlegging har vært stor. Hun legger til at hun har problemer med å forstå hva som er farlig her.

– Regjeringen, fylkesmennene og kommunene har jo lister, inkludert nøyaktig medlemsantall, for å gi tilskudd til trossamfunn per medlem. Vårt ønske er å registrere den kulturelle revolusjonen som skjer. Bedehus, ærverdige og historiske bygninger, og noe så trivielt som et diskotek, blir omdannet til moské. Vi ønsker å lage kartet over den faktiske kulturelle endringen som skjer i vårt samfunn, som da Folkets Hus i Hammerfest i 2014 ble omdannet til moské, sier hun.

Wikipedia har også publisert en liste over moskeer i Norge, skriver NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter