Nyheter

– Valgmenigheter fører til splittelse

Ikke gjør som vi har gjort, advarer dansk kirkeforsker.

– Mitt råd til Den norske kirke er ikke å si ja til valgmenigheter. Jeg tror ikke det kommer noe godt ut av det, sier Hans Raun Iversen.

Han er universitetslektor ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i København og leder av Center for kirkeforskning.

LES HOVEDSAK: En drøm om kirkelig frihet

Spørrende til verdien

Han er svært spørrende til hva verdien av valgmenighetene har vært for Folkekirken og kristendommen i Danmark.

– Vi har en stor diskusjon i Danmark om valgmenighetene noen gang har bidratt med noe verdifullt. De har selvsagt vært viktig for dem som er med. Men ellers? Gevinsten ved valgmenigheter er mindre enn de negative følgene‚ splittelse, mener Raun Iversen.

– Grundtvigianske valgmenigheter er «ren nostalgi»

Han mener at de grundtvigske valgmenighetene, som har lange historiske tradisjoner i Folkekirken i Danmark, i dag er «ren nostalgi».

– De senere år har vi fått en ny valgmenighetsboom med mer konservative, karismatiske menigheter. I vår tid er det lett for menighetsgründere og -entreprenører å finne gode ideer og menighetskonsepter på internett. Og så legitimerer man nydannelsen teologisk i etterkant. Men dersom man lager menighetsalternativer som reaksjon på noe som skjer i Folkekirken, og bruker energien negativt slik noen nå gjør, så skaper det splid.

Hans Raun Iversens råd til Den norske kirke er å fortsette en restriktiv linje mot etablering av valgmenigheter.

LES MER: Frimodig kirke fighter for flere valgmenigheter

I stedet anbefaler han at ulike tradisjoner og profiler lever side ved side innenfor de samme menighetene.

Hoffleverandør av kristendom

– Jeg er sikker på at den beste misjonsmodellen i nordiske land er en folkekirke. For 60 år siden gav skolene danskene den grunnleggende kristendomsundervisning. Men nå er det Folkekirken som gjør Kristus kjent og er hoffleverandør av kristendom til det danske folk. Det er kirken god på. Så hvis ildsjelene virkelig vil misjon, mener jeg de bør satse på folkekirken, sier Raun Iversen.

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter