Nyheter

Nå slår Edvardsens hjerte for KrF

Sjefen i Sarons dal, Rune Edvardsen, avviser at protestinnmeldingen i Kristelig Folkeparti er taktikkeri for å få tilbake givere som har mislikt hans Arbeiderparti-sympatier.

– Jeg har ikke tenkt taktisk, men har fulgt hjertet mitt, sier misjonslederen.

Lørdag ettermiddag meldte misjonslederen Rune Edvardsen seg inn i Kristelige Folkeparti. Det skjedde minutter etter at flertallet på Arbeiderpartiets landsmøte vedtok å arbeide for å fjerne K-en i KRLE-fagnavnet.

LES MER: Vraket KRLE-fag kan få ny sjanse

– Bokstaven K er i og for seg ikke så viktig, men det ligger en større signaleffekt i dette, sier Edvardsen til Vårt Land.

– Jeg har i mine kontakter med Jonas Gahr Støre, Raymond Johansen og andre i Arbeiderpartiet opplevd at Ap har vært på vei inn i en positiv samarbeidsform med kristne miljøer og med mer forståelse for dem. Jeg registrerer at det stort sett er den unge arbeiderbevegelsen som på landsmøtet stemte ned partiledelsen i KRLE-saken. Det lover ikke godt for fremtiden, mener han.

LES MER: Hadia Tajik med kraftfullt forsvar av KRLE

Giverflukt fra Troens Bevis

Misjonsstiftelsen Troens Bevis i Sarons dal opplevde giverflukt og tapte inntekter Rune Edvardsen før stortingsvalget for fire år siden gikk ut med støtte til Arbeiderpartiet.

Noen måneder senere sendte Edvardsen brev til mange tusen støttepartnere der han ba om tilgivelse fra de givere «jeg har såret med mitt utspill om politisk stråsted».

Senest for to år siden, etter å ha ha hatt besøk av partilederne Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide på storstevnet i Sarons dal, gjentok Edvardsen det som ble oppfattet som fornyet støtte til sosialdemokratene:

– Norge er blitt kaldere

– Jeg mener det har skjedd mye de seneste to årene der Norge har blitt kaldere. Vi er livredde for alt og alle. Jeg mener vi skal stå opp for rettferdighet på jorden, sa Rune Edvardsen til lokalavisen Agder i 2015.

– Står du fortsatt for det du uttalte den gangen?

– Ja. Jeg er ikke i tvil om at Norge er blitt et kaldere samfunn, det sies og skrives mye ikke minst på Facebook og andre sosiale medier, som ikke ble sagt for 25 år siden. Jeg synes også at den nåværende regjeringen har kjørt en mye kaldere politikk.

Edvardsen sier at han i 2015 var «veldig lei seg» for at KristeligFolkeparti gikk til høyre i samarbeidet.

– Historisk innsats fra Ap

Rune Edvardsen sier at han har hatt og har stor respekt for Arbeiderpartiets historiske innsats for solidaritet og oppbygging av det norske velferdssamfunnet.

– Jeg er svært opptatt av internasjonal solidaritet og støtte, flyktning- og asylpolitikk. Arbeiderpartiet har ligget på samme profil som Fremskrittspartiet i flyktningpolitikken. Jeg synes KrF har hatt en tydeligere profil i disse sakene. Dette har også vært en del av vurderingen når jeg nå har meldt meg inn der.

Rune Edvardsen har ikke vært medlem i Arbeiderpartiet. Men partileder Gahr Støre tok kontakt da han ved påsketider fikk nyss om at Edvardsen vurderte ny partitilhørighet på grunn av KRLE-forslaget til partilandsmøtet.

– Jeg har kjent Gahr Støre fra tiden han var utenriksminister. Vi har snakket og tekstet en del, både tidligere og i forkant av landsmøtet. Denne relasjonen har jeg satt veldig stor pris på, og jeg håper vi kan ha den fortsatt.

– Står for mine meninger

– Vil du gjøre mer enn å betale medlemskontingent til KrF?

– Et hvert menneske bør bruke de talenter en har fått. Jeg er ikke redd for å stå for mine meninger, så jeg har ikke noe problem med på skulle fronte politiske saker som jeg går inn for.

– Vil du nå råde KrF til å søke samarbeid mot venstre – altså Arbeiderpartiet?

– Landsmøtet til Arbeiderpartiet har gjort det til et litt vanskeligere prosjekt. Hovedpoenget for meg vil være å få fram solidaritetsperspektivet i politikken sterkere.

– Hva slags reaksjoner har du fått etter overgangen til KrF i helgen?

– Noen synes det er leit at jeg ikke støtter Ap, en del synes det er kjempefint at jeg er blitt medlem i KrF og noen synes jeg heller burde blitt med i Partiet De Kristne. Men mamma er veldig glad for det jeg har gjort, svarer en lattermild Rune Edvardsen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter