Nyheter

Vraket KRLE-fag kan få ny sjanse

Selv om Ap-landsmøtet trosset partitoppene og stemte ut K for kristendom i fagnavn, kan saken bli en annen i regjeringsforhandlinger.

– Hvis dette er viktigere for KrF enn for oss, så er det jo klart det er noe vi kan forhandle om, sier leder av Kvinnenettverket i Ap, Anniken Huitfeldt.

Huitfeldt sto sammen med AUF-leder Mani Hussaini bak forslaget om å fjerne K for kristendom i KRLE – saken som skapte drama i salen og på bakrom under Arbeiderpartiets landsmøte.

Etter vedtaket sier KrF-leder Knut Arild Hareide at han er «skuffet». Flere KrF-profiler reagerer.

Ap-leder Jonas Gahr Støre medgir overfor Vårt Land at han investerte mer i å få kompromisset andre stridssaker enn å ­påvirke utfallet av KRLE-striden.

LES OGSÅ: Ap strammer inn om private skoler

Sjelden thriller

Det ble en avstemningsthriller av de sjeldne da landsmøtet skulle si ja eller nei til forslaget: «Utvikle religions- og livssynsfaget til et mer inkluderende fag og dermed fjerne K fra KRLE-faget». Etter fintellingen hadde 160 stemt for – og 140 imot.

Huitfeldt er tilfreds med seieren. På spørsmål om KRLE kan være et tema i eventuelle samarbeidsforhandlinger eller om Aps nei nå er absolutt, markerer Huitfeldt en åpen holdning og bemerker:

– Det har vel heller aldri vært så mange i Arbeiderpartiets landsmøte som vil beholde K-en i KRLE. For det har jo tidligere vært et enstemmig vedtak om å ha faget RLE. Så man kan jo se saken på to måter.

Nestleder Trond Giske gjør det klart overfor Vårt Land: Aps nei til K’en skal ikke stenge for en samarbeidsløsning med KrF.

LES OGSÅ: Verdislag venter i Aps sal

KrFs samarbeid

Kort etter vedtaket publiserte Høyre-statsråder som Linda Hofstad Helleland og Børge Brende kritikk av Aps KRLE-nei i sosiale medier. KrFs parlamentariske nestleder, Hans Olav Syversen, brukte Aps vedtak i partiets egen samarbeidsdebatt:

– For de i KrF som måtte ønske seg et tettere samarbeid med Ap, må flere av landsmøtevedtakene være en blåmandag, skrev han på Twitter.

Partileder Hareide sier til Vårt Land at han nå er skuffet over Ap. Det å kutte kristendom i skole og gjøre Norge til et livssynsnøytralt samfunn, er i følge Hareide det motsatte av hva et mangfoldig samfunn bør gjøre.

– KrF kjempet inn igjen kristendommen i KRLE-faget. For KrF er det helt naturlig at innholdet i faget gjenspeiles i navnet, sier Hareide.

LES OGSÅ: Eidsvåg med gjestevisitt i Aps KRLE-debatt

Demper dramatikk

Under landsmøtet appellerte både Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik sterkt om å beholde K for KRLE. Etter vedtaket forsøkte Støre å dempe dramatikken.

– Det handlet om bokstaven i navnet, for det har ikke vært ett innlegg om å endre selve innholdet i faget, sa Støre.

– Hareide sier han er skuffet over Ap. Hvordan reagerer du på det?

– Det er hans fulle rett. Men landets biskoper har ment at faget kunne klare seg uten K-en. Det er jo innholdet i faget som teller og at man får god religions- og livssynsundervisning. Det får man også uten K’en, svarer Støre.

– Hva var det i KRLE-saken som salen gjorde opprør mot?

– Utfallet var et uttrykk for demokratiet i Ap. Jeg gjorde ikke dette til en sak som partiet «sto og falt ved». Jeg argumenterte for min mening, Hadia gjorde det samme – og det viste seg at salen var godt delt på midten.

Kjempet andre slag

Før avstemningene måtte Ap-ledelsen kjempe hardt mot splittelse på helt andre felt enn KRLE-saken, spesielt i asylstriden.

Der snekret ledelsen og partene et kompromiss: Dagens lov skal gjelde, men praktiseringen skal bli annerledes og innføring av såkalte sårbarhetskriterier skal vurderes.

– Det er andre saker jeg har jobbet mye med for å samle kompromiss. I KRLE-saken har jeg ikke det, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter