Nyheter

– Mange er usikre på tematikken

– Vi har ikke tatt endelig stilling til spørsmålene denne saken reiser, sier Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

– Ut fra henvendelser til oss, erfarer vi at flere er usikre på hva slags rettigheter transpersoner har når det gjelder bruk av garderobe, svømmehall og spa, skriver Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm (bildet) i en uttalelse til media. Bakgrunnen for uttalelsen er saken om Vestkantbadets håndtering av en transkjønnet person, som først ble omtalt av Dagsavisen fredag.

LES OGSÅ: 'Feil å gjøre fellesdusj til aksjonsarena'

Kunnskapsnivået

– Vi erfarer også at det er forskjellig kunnskapsnivå når det gjelder hva det innebærer å være en transperson, skriver ombudet, som synes det er viktig at både offentlige og private aktører innhenter kunnskap på området.

Ombudet har ikke mottatt noen formell klagesak som gjelder disse problemstillingene, og har derfor ikke tatt endelig stilling til spørsmålene denne saken reiser.

– Vi har derimot fått flere veiledningshenvendelser, som vi er i en prosess med å vurdere og besvare. Vi registrerer for øvrig at Vestkantbadet nå forsøker å løse saken, og imøtegår kritikken de har mottatt, skriver de.

LES KOMMENTAREN: Også de med en tradisjonell kjønnsforståelse har rett til å unngå integritetskrenkelser.

Ikke lovregulert

Helse- og omsorgsdepartementet svarer følgende på spørsmål på om det er lovstridig å nekte en transkjønnet tilgang som i tilfellet Vestkantbadet.

– Inndeling av garderober og toalett er ikke lovregulert i Norge. Mange transpersoner kan oppleve vansker i hverdagen ved at mye er kjønnsinndelt. Da er det viktig at vi viser hverandre respekt og forsøker å finne løsninger som tar hensyn til alle parter, skriver statssekretær Frode G. Hestnes i en e-post til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter