Nyheter

Opprop for halal-lån

Over 1.200 nordmenn ber norske banker tilby halal-lån.

I løpet av tre uker har en underskriftskampanje for islamsk finans i Norge samlet 1.244 underskrifter. «Dette er en kampanje for vise de norske bankene at det faktisk er stor interesse for lån etter en islamsk modell», heter det i oppropet som ble opprettet på nettsiden underskrift.no i begynnelsen av februar.

Halal-lån har vært et hett tema i Storebrand i år etter at Vårt Land i januar skrev at banken på en nyopprettet nettside tilbød islam-godkjent finansiering til boligkjøp. Nettstedet viste seg å være en pilotside for å lodde stemningen for denne lånetypen i Norge.

LES OGSÅ: Legg til rette for halal-lån, mener Vårt Land

Fortsatt i tenkeboksen

Fortsatt jobber banken med ideen om et alternativt låneprodukt til det norske markedet, ifølge kommunikasjonsrådgiver Knut Dyre Haug i Storebrand.

– Dette vil kunne favne langt videre enn det noen kaller halal-lån. Imidlertid er vi usikre på etterspørselen etter et slikt produkt. Vi ser også utfordringer med kostnadene, i lys av norske skatteregler. Vi venter derfor med en eventuell beslutning om å utvikle og lansere et slikt tilbud.

Mediesaken har ført til stor møtevirksomhet hos dem i år.

– Blant annet fordi oppmerksomheten gav oss tilgang til mange kompetente miljøer verden med stor kunnskap om alternative finansieringsmodeller, også lån etter islamsk modell, sier han.

LES OGSÅ: Muslimer applauderer norsk halal-lån

Ender på leiemarkedet

Islamsk finansiering er en metode for å finansiere og utføre bankoperasjoner i tråd med islamsk sharia-lov, der det er forbudt å kreve renter. En del muslimer som etterlever dette forbudet, ønsker derfor ikke å ta lån i vanlige banker. Uten midler til å kjøpe bolig, ender de på leiemarkedet, går det frem av en Civita-rapport som Vårt Land skrev om i desember i fjor.

I rapporten, ledet av Torkel Brekke, konkluderer han med at islamske huslån er etterspurt blant muslimer i Norge. Han ba norske banker fortløpende vurdere det forretningsmessige grunnlaget for å tilby islamske finansprodukter.

LES OGSÅ: – Islamske banker vil komme til Norge

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter